Nu lanseras nya Iphone

avPeter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kommer en ny, snabbare Iphone.

Apple lanserade den nya telefonen i kväll svensk tid.

Men den kommer till Sverige först om någon månad.

Senaste året har varit bra för Apple trots den rådande ekonomiska krisen. På mindre än ett år ha 50 000 program kommit in i programvarubutiken Appstore och man har sålt 40 miljoner Iphone och Ipod touch sålda. Men att man redovisar dem ihop kan betyda att försäljningen av Iphones inte är så bra som man hoppats. Fast ändå så stor Iphone och Ipod Touch för 65 procent av surfandet på Internet från mobila enheter.

Nu kommer man med en helt ny modell: Iphone 3G S - för hastighet. Den får samma utseende som 3G-modellen. Startar två gånger snabbare, Nästan tre gånger snabbare på att ladda upp New York Times hemsida jämfört med föregångaren.

Klarar mobil data upp till 7,2 megabit per sekund. Dubbelt upp mot föregående modell.

I butik i Sverige tidigast i juli

Nya Iphone får en bättre kamera som klarar 3 megapixel med autofokus och makro ner till tio centimeters avstånd. Kameran kan också spela in video och har funktioner för videoredigering och delning av filmer via mms, e-post, Mobilme och Youtube.

Dessutom har Iphone 3G S röstkontroll, digital kompass, stöd för träningsprogrammet Nike+, bättre batteri.

Priset i Usa blir 199 dollar för 16 gigabytesversionen och 299 dollar för 32 gigabytesversionen.

Dessutom kommer en billigare version. Vanliga Iphone 3G prissänks till 99 dollar för en 8 gigabytesversion. De nya modellerna av Iphone 3G S kommer att finnas i butik den 19 juni i USA och i några andra länder. I Sverige tidigast i juli.

Ny version av operativsystemet

På utvecklarkonferensen wwdc i San Francisco lanserade Apple i dag också den nya versionen av operativsystemet Iphone 3.0 med mer än hundra nya funktioner. Inte minst klipp och klistra och fullt stöd för mms. Dessutom finns nu sökfunktion i kalendrar, musik, anteckningar och e-post. I bland annat Usa har man också möjlighet att hyra och köpa film från Itunes direkt i mobilen.

En Iphone kan nu också användas som modem till datorn och andra enheter via Bluetooth och usb. Något som inte gått tidigare. Man kan också ansluta till andra Iphones via Bluetooth.

I nya programvaran för Iphone finns också stöd för strömmande video och ljud.

Om man tappar bort sin Iphone kan man hitta den med hjälp av webbtjänsten Mobileme. Man loggar in och söker efter telefonen som svarar med en ljudsignal och man ser på kartan var den är. Om den stulits kan man sända ett kommando via Mobileme som raderar alla data på telefonen.

Apple visade också upp nya exempel på program för Iphone. Navigation, musikprogram och spel bland annat.

Den nya versionen av programvaran för Iphone kommer att vara tillgänglig för nedladdning från den 17 juni. Den är gratis för ägare av Iphones. Men de som har Ipod Touch får betala en mindre avgift.

Lanserar sina nya datorer

Samtidigt passade Apple också på att lansera nya Macbook, Macbook Pro och Macbook Air.

Dessutom kommer i dag en ny version av webbläsaren Safari 4.0 både för Mac och Windowsdatorer. Den klarar störningar från plug-ins bättre. Den ska enligt Apple inte krascha när en plug-in hänger sig eller kraschar. Men det gäller bara i Macens OS/X.

En stor del av utvecklarkonferensen wwdc kommer att handla om den nya versionen av operativsystemet OS/X Snow Leopard. En ny version som tar sex gigabyte mindre diskutrymme än föregångaren. Något som är ovanligt i databranschen i dag.

Dessutom kommer en ny version av Quicktime, version X med inbygda möjligheter till export till Youtube, Mobileme och skalning för visning på Iphone.

Apple har också förbättrat kopplingarna mellan Adressboken i OS/X, kalenderprogrammet Ical och Microsoft Exchange. Priset för en uppgradering är 29 dollar och den blir tillgänglig i september.

Publicerad: