Teknik

Microsoft jagar Apple – öppnar egen programbutik

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Vill lyfta Windows Mobile

Nya satsningar på mobilsidan ska lyfta Windows Mobile.

Programvarubutik och gratis backup av mobilen är huvudnumren.

BARCELONA

I dag drog Microsoft av täckelsen för sin nya storsatsning på mobilområdet . Högste chefen Steve Ballmer presenterade nyheterna Marketplace, programvarubutiken på nätet, och My Phone, lagringstjänst för innehåll från mobiler, vid en välbesökt presskonferens på ett hotell i Barcelona strax efter lunch.

Sedan Apple lanserade sin iPhone i början av 2007 har den fått mycket uppmärksamhet i media. När 3G-versionen kom i juli i fjol och försäljningen släpptes på i många länder ökade Apples marknadsandel från tre till nio procent på världsmarknaden. Medan Windows Mobile från Microsoft bara ökade sin andel från 11 till 12,3 procent.

20 000 titlar

Och med lanseringen av programvarubutiken Appstore förra sommaren visade Apple på ett helt nytt sätt att hantera program till mobiler och nya möjligheter att skapa sin egen personliga version av en mobiltelefon.

Satsningen tilltalade världens programutvecklare och nu finns över 20 000 program att ladda ned. Gratis eller mot en kostnad i prisläget 7-85 kronor styck.

Det tänker inte Microsoft lämna obesvarat.

Marketpalce – Microsofts ”Appstore”

Därför lanserar man i dag sin egen programbutik Marketplace på nätet tillsammans med den nya versionen 6.5 av Windows Mobile. Dessutom startar man Microsoft My Phone som är en lagringsplats för data och backup av mobilen på nätet som också sköter synkronisering av information mellan mobil och dator.

Alla användare av Windows Mobile från version 6 får gratis tillgång till 200 megabyte lagringsutrymme på My Phone.

Mest för affärsanvändare

Försäljning av program till mobiler via en central webbbutik är nytt för Microsoft. Även om det i dag finns mest program för affärsanvändare hoppas bolaget att det snabbt ska komma fram fler program och spel för vanliga mobilanvändare i nya Marketplace.

Satsningen på att börja sälja program till mobiler får en delvis annorlunda utformning än Apples Appstore. Microsoft kommer till skillnad mot Apple inte att ta betalt av programutvecklarna för att deras program ska få finnas i Marketplace.

Öppnar egna butiker

– Nej, det vi kommer att göra är att ge dem tillgång till butiken sedan vi kontrollerat programmen så att vi vet att de fungerar tillfredsställande, säger Peter Wissinger, nordisk affärsområdeschef för Windows Mobile.

Microsoft följer Apple även med egna butiker. I fredags meddelade Microsoft att man kommer att öppna egna butiker på ett antal platser i USA i första hand.

Publisert: