Mobiltelefoni

Nya smartphones från gamla märken

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Marknaden tappar fart men inte pekmobilerna

Mobilmodellerna fortsätter att strömma fram.

Någon lågkonjunktur märks inte ännu.

Nya och nygamla spelare kastar sig också in i leken.

BARCELONA

2009 är det första året i mobiltelefonins historia då man räknar med att försäljningen kommer att minska. Analysföretagen tror att försäljningen globalt kommer att sjunka med cirka tio procent jämfört med i fjol.

Men det betyder ändå att runt tre miljoner nya mobiler kommer att säljas bara i Sverige i år.

Afrika växande marknad

Och eftersom det fortfarande finns marknader som Asien och Afrika, där antalet användare stiger kraftigt hela tiden, så håller det emot nedgångar på andra marknader.

Så trots minskningen är det full fart på produktlanseringarna. Någon egentlig minskning mot tidigare år märks inte.

Smartphones kommer att öka

När det gäller smartphones så räknar man med att deras andel av marknaden kommer att öka i år. Det syns tydligt på årets mobilmässa i Barcelona.

Flera nya och nygamla spelare ger sig i kast med att tillverka smartphones. Toshiba lanserar sin TG01 som är en smart mobil baserad på Windows Mobile med en skärm på hela 4,1 tum. Men då blir telefonen nästan lika stor som en handdator.

Acer visar upp flera modeller. Fyra nya smartphones har man med sig. F790 är kanske den mest intressanta med tryckkänslig skärm och en design i övrigt som starkt påminner om en Iphone.

Palm har tagit fram den intressanta smarta mobilen Pre. Men fortfarande finns den bara i en version för det amerikanska cdma-nätet. En gsm-version för Europa kommer först mot slutet av året.

Gps-tillverkaren Garmin har slagit sig samman med datortillverkaren Asus och visar upp den första mobilen i Nüvi-serien, Nüviphone G60. Stor skärm med bra surffunktioner och givetvis en vass gps med lokala tjänster beroende på var man är.

Även amerikanska Motorola, som tappat stort på den svenska marknaden de senaste åren, hänger på trenden med smartphones. Nya Motosurf A3100 är en smartphone som lånat mycket av iPhone.

Hur många mobiler av liknande typ som marknaden orkar svälja återstår dock att se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni