Ring billigare till utlandet från mobilen

TEKNIK

Programvara sänker samtalskostnaderna radikalt

Nu kan du ringa utomlands billigt – även med mobilen.

En ny tjänst dumpar priserna rejält.

Till Chile kostar det knappt 50 öre i minuten istället för Telias 22,50.

Foto: SÅ MYCKET KOSTAR DET ATT RINGA Klicka för större bild

Utlandssamtal har länge varit en extra inkomstkälla för teleoperatörerna. Inte minst när de gamla monopolen regerade och fantasipriser för utlandssamtal användes för att subventionera inrikestrafiken.

Men sedan avregleringen av telemarknaden har priserna sjunkit. Fast mest när det gäller att ringa utomlands från en fast telefon. Men nu blir det riktigt billigt att ringa till utlandet också från mobiltelefonen.

Gratis program

Uppstickaren Vopium satsar på superlåga priser. Om man ringer tio minuter i veckan till Iran till exempel kan man på ett år spara över 7 000 kronor jämfört med att ringa med Telia.

Vopium använder sig av ett litet program som man laddar ned kostnadsfritt till sin mobil. Sedan kopplas utlandssamtalet automatiskt om till ett lokalt fastnätsnummer och vidare via Vopiums så kallade gateways vidare till mottagaren i landet man ringer. Vad man då betalar är lokalt samtal till fasta nätet från mobilen, samt en avgift till Vopium för vidarekopplingen.

Funkar inte för alla

Har man ett mobilavtal med fria minuter till fasta nätet blir det ännu billigare.

Enda nackdelen med Vopiums lösning är att den inte fungerar på alla mobiltelefoner. Det gäller framför allt äldre modeller. Men på företagets webbsida kan man se vilka modeller som fungerar.

Sedan en tid tillbaka finns Vopiums programvara också i en version för Iphone som kan laddas ned gratis från Apples programbutik Appstore.

ARTIKELN HANDLAR OM