Apple

Test: Iphone Xs Max – bäst och störst av alla

Iphone Xs Max är så bra man kan tro – och värd sitt pris

Av: 

Finn Jarle Kvalheim

Iphone Xs Max har testats grundligt av Tek.no.
Iphone Xs Max har testats grundligt av Tek.no.

TEKNIK

Den mindre varianten av Iphone Xs var riktigt bra, men lite för dyr, enligt Tek.no:s teknikexpert.
Men Iphone Xs Max gör skäl för sitt namn – och faktiskt sitt pris.

De senaste dagarna har jag fått det stora nöjet att promenera omkring med en Iphone tillverkad för väldigt stora händer. Iphone Xs Max heter den, och med hela 6,5 tummars skärm är den väldigt stor.

Samtidigt är den faktiskt inte större än äldre plusmodeller i Apples utbud. Den vinner hela sin skärmstorlek på en ramlös design och skärmförhållandet, som har blivit 18:9 – och alltså stäckt lite på sig, jämfört med de äldre 16:9-skärmarna.

Kort sagt – om du har känt att Plus-varianterna av Iphone har varit i absolut största laget, kan du möjligen prova ut en Iphone Xs Max. Om du i stället var helt nöjd med Plus-modellernas storlek – är Xs Max som gjord för dig.

ANNONS

Beställ tidernas bästa iPhone – Xs Max redan nu – garanterat billigast här

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Mycket bättre batteri på Iphone Xs Max

Det verkar också som att den här typen av mobil är gjord för mig – för Plus-modellernas allra trevligaste egenskap är uppenbar i Iphone Xs Max från allra första stund.

Här snackar vi väsentligt bättre batterikapacitet än hos de mindre telefonerna.

Vi är nu uppe i två dygns batteritid igen, till skillnad från Iphone X som under de dagar jag använt den som hårdast fått kämpa för att hänga med hela dagen. Iphone Xs Max har jag den senaste veckan bara fyllt på med ström då och då. Den har aldrig hotat med att ladda ur helt.

Nya Iphone Xs Max finns i färgerna guld, rymdgrå och silver.

Precis där kan det kanske hända att du trycker på köpknappen. Och så länge du har nästar 14 000 kronor att spendera på en mobiltelefon är det inte heller ett dåligt val. Det är väldigt lite annat som tar emot.

Den enorma skärmen är ljusstark, väldigt skarp och härlig på alla sätt och vis. Jag blev väldigt imponerad av den redan i Steve Jobs Theater, där den visades upp för första gången.

Må hända att det var så mycket innehåll av högre kvalitet än vad jag är van vid som imponerade. Men oavsett vilket – Galaxy Note 9 och Iphone Xs Max får bråka sinsemellan om vem som är bäst.

Värt uppgraderingen?

Just på den här punkten är kvaliteten oavsett så pass bra att varken du eller jag blir särskilt mycket klokare av att råstirra.

Och i motsats till batteritiden; även om Apple hävdar 60 procents förbättrad färgskala i HDR hos den nya jämfört med Iphone X, är det knappast färgerna du eventuellt bör byta för, om du redan har en Iphone X sedan tidigare.

Byt i så fall för att få en mycket större skärm. För det kan det vara värt.

Samtidigt bör du vara införstådd med att skärmutrymmet inte alltid är lika välutnyttjat. Om vi ställer höga krav, vilket vi ju ska för mer än 10 000 kronor, är det en sann plåga att Iphone X inte visar batteriprocenten hela tiden.

Högst upp är en liten ”bussficka” utskuren i Iphone Xs Max, där kamera och sensorer finns. Tek.no:s testare hade gärna sett batteriets procent till höger.

Men jag förstår varför; Apple var tvungna att prioritera platsen till höger om sin lilla ”bussficka”, och nätverkssymboler och täckning var viktigare. Om jag hade varit tvungen att välja hade jag också valt indikatorerna som Apple har placerat där.

Men på Iphone Xs Max finns det lustigt nog fortfarande inte plats för en batteriindikator med procentangivelse. Kom igen då, Apple!

Det bör också nämnas att Apple inte har någon vidare tendens att anpassa själva iOS:et särskilt mycket till skärmstorleken på sina prylar. Det har de fått kritik för vid flera utgåvor av Ipad, och likväl dominerar Ipad-plattorna fortfarande marknaden.

Men det är ändå några saker som anpassas.

Iphone Xs Max bredvid förra årets Iphone X, i den mindre storleken – samma som Iphone Xs.

E-post och hemsidor som på stora skärmar

Till exempel är mejlvisaren återigen tudelad, precis som den var på Apple-prylar med större skärm förr i tiden. Dessutom kommer ett antal hemsidor att kunna visa fullstorleksvarianten på Iphone Xs Max-skärmen.

Om lösningen fungerar som den ska, kommer eventuella dolda kolumner i webbläsaren att dyka upp när du lägger telefonen i sidoläge.

Ett antal webbplatser börjar redan nu att anpassa sig till den nya skärmstorleken, bland annat New York Times och Tek.no, medan andra visas i mobilläge oavsett på vilket håll du har mobilen.

Baksidan av Iphone Xs Max och Iphone X i den mindre storleken.

Att kolla på Netflix eller nedladdat HDR-innehåll på den gedigna skärmen är rena drömmen. Det ser fantastiskt ut – ungefär lika fantastiskt som på Samsungs flaggskepp, som strängt taget är ledstjärnan vad gäller skärmar nu för tiden.

Men det låter dessutom fantastiskt. Helt utan hörlurar.

Ljudet imponerar på Iphone Xs Max

Apple skryter med en utvidgad stereoeffekt på de nya Xs-modellerna. För mig låter det lite som Apples sätt att marknadsföra något som andra tillverkare hade satt på loggor från dyra ljudmärken för. För att inte nämna Dolby eller DTS. Det låter sällan fullt så fantastiskt som de gärna vill hävda.

Superlativsalladen från Tim Cook och Jony Ive slår inte lika hårt mot ljudbiten. De verkar rentav blygsamma på det här området. Samtidigt som de på bara ett par mobilgenerationer har blivit bäst på externa mobilhögtalare.

Högtalarna imponerar stort på nya Iphone Xs Max.

Din bluetooth-högtalare behöver lite kräm innan det blir någon särskild vits med att ta med den på en utflykt tillsammans med din Xs Max. Ljudet är inte fullt så fantastiskt i den mindre Xs-modellen, men även där finns förbättringar.

Det finns förresten ingen hörlursingång i Xs Max, trots att man kunde tro att det skulle få plats i en så enorm telefon. Och ännu lite mer förvånande; det fanns tydligen inte ens plats för en Lightning-adapter i asken. Här får du klara dig med de medföljande hörlurarna, trådlöst eller köpa en adapter själv.

Kamera: Bättre, men inte bäst

Området med högst skrytfaktor är fortfarande kamerafronten. Och det är ett några väldigt bra kameror som Apple har skickat med de här telefonerna. Kvalitetsmässigt påminner de lite om det du får i Sonys Xperia XZ2 Premium, som också tar väldigt bra bilder.

Kameran på Iphone Xs Max är otroligt bra.

Telefonen matchar dessa kvaliteter med häftiga effekter och programvarufunktioner. Kort och gott; Iphone har blivit mycket bättre i mörkret, men den har också haft en del att ta igen för att klättra hela vägen upp till toppen. Det klarar den inte i år heller.

Huawei P20 Pro är fortfarande ett par pinnhål bättre, följt av Samsung, innan Apple. Vi prioriterar i regel prestanda i mörker högt, eftersom det är under sådana förhållanden man ofta drar nytta av just mobilkameran.

Huaweis nattläge är fortfarande bäst på marknaden.

Men Apple har blivit väldigt duktiga på att kamouflera brus i sista utgåvan av sina mobiler, och många av fotoeffekterna ser väldigt mycket mer naturliga ut än de gjorde tidigare.

Så om inte kvällsfoto är din grej, så kan en av Iphone Xs-modellerna vara din grej.

Foto taget med Iphone Xs Max.

Iphone Xs Max tjänar på kraftigare hårdvara

Men det är desto mer märkbart är att avancerade kamerafunktioner, såsom utvidgad verklighet (AR), går snabbare och smidigare än tidigare.

Det var i stort sett bara här vi behövde vänta lite på fjolårets X – trots att den hade en björnstark processor med prestanda i nivå med en del kraftiga laptops.

FaceID går snabbare undan, scenbelysning och bokeh-effekter i kameraappen och bildvisning har nära nog ingen väntetid – där man i fjol fick vänta i några sekunder. En del spel och appar som vi har fått provköra innan släpp tyder också på att sättet om AR-funktionerna (ARKit) letar sig farm i omgivningen är betydligt snabbare än tidigare.

Iphone Xs Max specifikationer:

 • Skjerm: 6,5 rums ”Super Retina” OLED HDR, 2688 x 1242 pixlar och 458 ppi
 • Mått: 157,5 x 77,4 x 7,7 mm
 • Vikt: 208 gram
 • Maskinvara: A12 Bionic
 • Lagringsutrymme: 64GB/256/512GB
 • Operativsystem: iOS 12
 • Kamera: 12 MP tele + 12 MP vidvinkel
 • Teknologier och egenskaper: Face ID, 3D Touch, Qi-laddning, snabblading, IP68-certifiering

Om man ska sammanfatta det hela kan man säga som följer: Iphone X gömde undan säkerhetsfunktionen i FaceID i fjol. Kod eller fingeravtryck? Nejdå – bara plocka upp telefonen. Vi älskade det, och det gör vi fortfarande med Xs-modellerna.

Apple hade bara sig själva att klå genom återintegrerad prestanda från mobilprocessorn. Det klarade de också. Och med en större skärm och en batteritid som äntligen är lite mer maraton än hundra meter sprint, snackar vi om en fantastiskt telefon i Xs Max. Men så kostar den också nästan 14 000 kronor.

Ett annat företag som fortfarande bara har sig själva att slå heter Huawei. Jag hade själv fått kämpa lite med valet mellan en så fantastisk kamera som Huawei har presenterat, tillsammans med en stor prisskillnad – och ett så genomarbetat totalpaket som Iphone Xs Max är.

Det hade nog kunnat knuffa mig över kanten om Apple skärpte till sig och skickade med en snabbladdare i sin inte direkt billiga ask.

Betyget blir 9,5 av 10 möjliga.

Testet publicerades först på Tek.no.

Fördelar:

 1. Fantastisk skärm
 2. Bland marknadens bästa stereohögtalare
 3. Bra kamera
 4. Lång batteritid
 5. Stabil och bra programvara
 6. FaceID ”gömmer undan” säkerheten
 7. Möjlighet att ändra fokus eller ljussättning i bilder

Saker att fundera över:

 1. Seg laddare i asken
 2. Pris
 3. Ingen adapter
 4. Lite stor för vissas händer
Publisert:

LÄS VIDARE

TEST: Iphone Xs är riktigt bra – men priset är absurt

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple

Iphone

Mobiltelefoni

Tim Cook