Teknik

Spelkonsoller ska minska den digitala klyftan

TEKNIK

Billigt sätt att sprida information i tredje världen

I u-länder kan information om Aids och andra sjukdomar komma att spridas med hjälp av spelkonsoller som kopplas mot internet.

Sonys Playstation 2 kostar flera gånger mindre än en PC. Nu kan den komma att användas för informationsspridning via internet i u-länder.
Sonys Playstation 2 kostar flera gånger mindre än en PC. Nu kan den komma att användas för informationsspridning via internet i u-länder.

WEF, World Economic Forum, ligger bakom ett projekt som ska minska den så kallade digitala klyftan. Projektet stöds av affärsmän i västvärlden och i Asien.

- Tillsammans kan vi länka samman de fattiga ländernas skolor, sjukhus och kliniker, och koppla upp dem mot nätet. Det är en väldigt bra hjälp för att till exempel skicka ut information om Aids, säger John Gage, en av grundarna till den speciella kommitté inom WEF som jobbar med att överbrygga den digitala klyftan, till cnn.com.

Fördelarna med spelkonsoller framför PC är flera. Framför allt är de billigare, men de är också lättare att hantera och att lära ut. En hårddisk ansluts till konsollen så att man kan lagra filer. Informationen kommer att spridas med hjälp av video- och ljudfiler, eftersom många människor i de här områdena inte kan läsa.

Spelkonsollerna är dessutom både billigare och mer energisnåla än valiga datorer.

Främst tittar WEF på möjligheten att använda Sonys Playstation 2, men även Xbox kan komma i fråga för projektet.

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik