Trotjänaren

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Udineses hjälte Antonio Di Natale är i klubben för att stanna: ”Jag flyttar inte”

Antonio Di Natale - ständigt jagad av de italienska storklubbarna.
Foto: GETTY IMAGES
Antonio Di Natale - ständigt jagad av de italienska storklubbarna.

Han har vunnit skytteligan två år i rad och är ständigt jagad av de italienska storklubbarna.

Men Antonio Di Natale, 34, vägrar att lämna sitt Udinese.

I kväll ska han visa varför.

Det finns bara en sak som skyttekungen Antonio Di Natale ångrar med sin karriär.

– Den enda besvikelsen jag känner är att jag aldrig fått chansen att spela för Napoli, laget i mitt hjärta, säger han.

Han föddes i just Neapel men det var i Toscanaklubben Empoli som han uppfostrades och slog igenom.

Efter att under tre säsonger ha stått för 34 mål för bottenlaget köptes han loss av Udinese sommaren 2004. Ytterligare ett steg på vägen till någon av de stora klubbarna, Milan, Inter, Roma eller Juventus, trodde alla.

Men Antonio Di Natale blev kvar i Udinese. År efter år. Och nu är han fast där för alltid.

– Jag har varit nära Roma vid två tillfällen. Det var när Luciano Spaletti var tränare för dem, men jag känner ingen ånger över att jag inte gick dit. Jag är glad över att få avsluta min karriär i Udinese, säger anfallaren.

Kvar i Serie A tack vare Di Natale

I norditalienska Udine älskar man honom. Både på och vid sidan av planen. För två år sedan höll Udinese till i botten av Serie A. Försvaret var bland de sämsta i ligan, och utan Di Natales 29 mål (av 54 totalt) hade Serie B varit en högst möjlig mardröm.

Till i fjol började president Pozzi och nye tränaren Francesco Guidolin att bygga upp ett nytt försvar. Snittet sänktes med nästan ett halvt insläppt mål per match, och tack vare Di Natales 28 mål (återigen skyttekung i ligan) var man länge med och nosade på ligatiteln. Nu har Udinese släppt in minst mål i hela Serie A, och bland annat Luciano Moggi anser att de har Europas bästa försvar. Men i Udine är det ingen tvekan om vem som ska hyllas.

– Alla älskar Antonio Di Natale. Han är en enkel man som visat hur mycket han gillar både klubben och staden. Han har startat en fotbollsskola och går omkring och pratar med folk på gatan som vem som helst, säger Simonetta D’este, fotbollsreporter för Tuttosport i Udine.

”Han är exceptionell”

I somras ryckte Juventus återigen i skyttekungen. Agenter tävlade i om att säga hur nära en övergång var att ske och Turinklubben såg honom som den sista byggstenen för att återigen bli en storklubb.

Di Natale? Han skakade irriterat på huvudet och vägrade att lämna Udinese.

– Jag har lovat presidenten Giampaolo Pozzo att jag ska avsluta min karriär i Udinese, och mitt ord är mer värt än någon signatur på ett kontrakt. Här har jag allting, jag flyttar inte härifrån.

Men varför? Simonetta D’este har sin teori klar.

– Han slog igenom sent och var redan nära 30-strecket när storklubbarna började rycka i honom. Han har hela tiden vetat att han inte har så många år kvar av karriären. I Udinese får han alltid spela och därmed har han kunnat utvecklats ytterligare. Sen har väl inte storklubbarna erbjudit honom tillräckligt mycket för att få honom att ändra sig.

I somras sålde Pozzo tre av storstjärnorna, Alexis Sanchez (Barcelona), Gökhan Inler (Napoli) och Cristian Zapata (Villarreal). Tillbaka till nedre halvan av tabellen, sa experterna.

Men de glömde Antonio Di Natale. Storstjärnan har hittills gjort tio mål på 14 matcher.

– Han är exceptionell och har gjort så många otroliga mål för klubben. Samtidigt är hans styrka att han gör mål med hela kroppen. Huvudet, höger- och vänsterfoten. Han är en unik spelare som gör skillnaden i en jämn match, säger D’este.

Udinese – i topp för att stanna

I kväll tar Udinese, som har vunnit samtliga sju hemmamatcher i år, emot Juventus. Seger, och Udineklubben är sensationellt i delad serieledning med Milan när nästan halva säsongen har spelats.

– Matchen är oerhört viktig för oss. Den kommer att visa vilken målsättning vi har med den här säsongen. Om vi vinner så är vi faktiskt i topp av tabellen. Det skulle vara en bra språngbräda för oss, säger Di Natale.

Francesco Guidolins lag nämns nu definitivt bland titelutmanarna. Men så långt vill Di Natale inte sträcka sig. När Udinese ledde Serie A för en månad sedan vägrade han prata om ligatiteln.

– Vi har haft en fantastisk säsong så här långt, men det finns andra klubbar som kommer att bli starkare ju längre säsongen går. För oss gäller, precis som i fjol, att undvika nedflyttning När det handlar om toppstriden så håller jag på Napoli.

Ingen tror dock på honom. Lillebror Udinese är i toppstriden för att stanna. Även om ingen mindre klubb har lyckats vinna ligan sedan Verona 1985.

– Det blir svårt. Skulle Udinese vinna skulle det vara en minst lika stor skräll som när Verona vann. Udinese har en tunnare trupp, det finns ingen ersättare för Di Natale och dessutom spelar de många matcher i Europa League. Men visst, det finns ett litet hopp. I fotboll kan allt hända, säger D’este.

Publicerad: