Webbens "fader" adlad av drottningen

TEKNIK

Hedrad för sin revolutionerande uppfinning

Mannen som uppfann webben, Tim Berners-Lee, blev på fredagen dubbad till riddare av drottning Elizabeth i London.

Den 49-årige vetenskapsmannen, som nu kan kalla sig "Sir Berners-Lee" hedrades vid en ceremoni i Buckingham Palace för sina insatser att utveckla "world wide web", det revolutionerande sättet att organisera information genom klickbara länkar till andra sidor på internet.

Hans uppfinning gjorde det möjligt att "surfa", och förändrade internet från en angelägenhet för forskare till alla tiders mest snabbväxande massmedium.

Innan webben uppfanns var det en hel vetenskap att hitta dokument på internet, eftersom man måste känna till exakt var man skulle leta - ofta genom att ange långa adresser i sifferform.

Första webbläsaren 1991

Det var 1991 som Berners-Lee lanserade den första webbservern och första webbläsaren. Han var då verksam vid kärnfysikinstitutet Cern i Genève. Hans hypertextläsare kom till i första hand för att underlätta för forskarna att kommunicera.

Han gjorde sig ingen förmögenhet på sin revolutionerande uppfinning. I stället lät han den användas fritt och fortsatte han arbeta fram standarder för webben inom organisationen W3C (World Wide Web Consortium), baserad vid det prestigefyllda MIT i USA (Massachusetts Institute of Technology).

Berners-Lee tackade sina medarbetare och menade att alla i internetsamhället skulle ta åt sig äran för uppfinningen.

- Webben kom till genom ett fortgående samarbete med medarbetare och utvecklare över hela världen. Alla i internetsamhället ska ha del av denna utmärkelse, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Berners-Lee är brittisk medborgare och bosatt i USA. Han har tidigare fått flera utmärkelser för sina insatser. Förra månaden fick han motta Milleniumpriset på 1 miljon euro av den finländska Technology Award Foundation.

aftonbladet.se