10455 datorer under ett tak

Foto: SCANPIX
2 av 15 000 Victor Sedin och Alexander Forslund framför sina skärmar under Lan-partyt dreamhack winter 2007.

avTobias Österberg

TEKNIK

Cirka 15 000 besökare, 10455 datorer och två världsrekord. Så summeras siffrorna för vinterns Dreamhack i Jönköping som avslutas på söndagen.

Tusentals dataentusiaster vallfärdade i helgen från Sverige och utlandet till Jönköping för att spela spel, lyssna på föreläsningar, köpa teknikprylar och umgås med likasinnade.

Festivalen lockar alla typer av deltagare, men standardbesökaren uppfyller ändå stereotypen: En ung kille i tonårsåldern, med en colaburk i ena handen och datormusen i den andra. Antalet tjejer ökar dock stadigt. I år är cirka 15 procent av besökarna av kvinnligt kön, en andel som arrangörerna tror kommer att växa till 40 procent inom några år.

– Dreamhack börjar bli lite som en digital Gothia Cup, säger David Garpenståhl, Dreamhacks styrelseordförande och festivalgeneral.

Ingen alkohol

Men enligt honom är Dreamhack befriad från många av de problem som drabbar andra stora ungdomsarrangemang med bråk och fylla.

– I den här kulturen så finns det någon slags hederskodex eller oskriven lag, de här ungdomarna är inte intresserade av det. Alkohol bland ungdomar funkar ofta på det sätt att dricker man lite så vågar man stöta på tjejen. Men det behövs inte här på Dreamhack, alla har gemensamma intressen och kan prata naturligt med varandra, säger Martin Garpenståhl.

Datorerna bildade långa rader av lysande skärmar i den stora mässhallen, där besökarna kopplats upp till varandra genom ett enormt lokalt nätverk. I år slog Dreamhack sitt eget världsrekord för andra gången med totalt 10455 datorer i ett nätverk. Festivalen slog även världsrekord i bredbandshastighet som uppgick till 40 Gbit i sekunden.

Unga och smarta

– Den generation som inte är uppväxt med dator och IT måste förstå att här finns det så mycket kunnande och smarthet. Ungdomarna har ett övertag gentemot mig och min generation och det ska de använda sig av, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) som besökte Dreamhack på lördagen.

Delar av det svenska samhället har ändå fått upp ögonen för Dreamhacks besökare. På plats fanns representanter från Försvaret, teknikföretag och ett tiotal av landets högskolor och universitet för att försöka värva ”datorkidsen”.

– Det är morgondagens leverantörer av nya tekniker som sitter här, säger Åsa Torstensson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-spel