Så superläckert, Sony

TEKNIK

Nya bluray-spelaren får högsta betyg

1 av 4 | Foto: Skal i borstad aluminium och glas gör Sonys bluray-spelare läckert elegant.

Äntligen släpper Sony en bluray-spelare i Europa. Och det är en riktig tungviktare, med ett läckert skal i glas och aluminium.

Vi har testat maskinen – och ger den högsta betyg.

Trots att Sony är en av de mest slagkraftiga påhejarna av bluray-formatet har vi fått vänta länge på den här spelaren. Redan förra hösten kom Samsung med sin första spelare tätt följt av en modell från Panasonic.

På sätt och vis har ju Sony redan lanserat en bluray-spelare eftersom Playstation 3 kommer med funktionen inbyggd. Men i och med lanseringen av BDP-S1E finns nu även ett alternativ för de som inte är så intresserade av spel. Nu kostar ju den fristående spelaren några tusenlappar mer än Playstation 3 men enligt Sony ska det betala sig i form av prestanda och byggkvalitet utöver det vanliga.

Stor och tung

Det första vi konstaterar när spelaren lyfts upp ur kartongen är att det här är en både tung och stor pjäs. Drygt sju kilo väger den in på och chassit i borstat aluminium kombinerat med den metalliskt skimrande glasfronten ger både ett förtroendeingivande och läckert intryck. En detalj är de ”excentriska isolatorfötterna” vars skruvhål är ”placerade utanför mittpunkten för att förhindra att externa vibrationer fortplantas till de inre kretsarna.” Oj, Sony har verkligen tänkt på allt. Om företaget vill förmedla kvalitet genom yttre attribut har de i alla fall lyckats väl.

Många anslutningar

Eftersom fronten endast bjuder på ett fåtal knappar för grundläggande styrning vänder vi raskt på steken och konstaterar att Sony har försett S1E med de flesta anslutningar man kan tänkas behöva inklusive en analog 5.1-utgång. Hdmi-utgången är av senaste snitt (version 1,3) vilket bland annat medger en förbättring av färgdjupet upp till 48 bitar. Dock krävs stöd för utökat färgdjup både i filmmaterialet och displayen om det ska vara någon vits med detta.

Ska man anmärka på något i anslutningsfloran är det kanske avsaknaden av en scartkontakt även om de flesta kommer att använda hdmi-utgången. Komposit och s-video finns i alla fall för de med analoga behov.

Spela högupplöst video direkt

Den här spelaren stödjer en rad format. För ägare av videokameror med hd-upplösning är avc-hd stödet intressant då högupplöst material inspelat på skiva kan spelas upp på S1E direkt. Nu slipper man alltså koppla in kameran till tv:n via hdmi varje gång man vill se på sina egna alster.

Naturligtvis spelar S1E inte bara upp högupplösta bd-skivor utan skalar även upp lågupplöst dvd-material till hd-upplösning. Slutresultatet är riktigt bra och ansluten till en 42 tums plasma-tv från Pioneer (PDP-428XD) är kvaliteten likvärdig som när vi låter skärmen göra uppskalningen. Högsta betyg alltså.

Förbaskat bra bild

Men huvudföreställningen är naturligtvis bluray men vi tänker inte trötta ut er med ännu en målande beskrivning av hur den högupplösta tekniken skänker ett bländade djup och liv till bilden eller hur färgerna mjukt tonar in i varandra över hela skalan samtidigt som händelserna i förgrunden lyfts fram som utskurna med rakblad. Nej, vi konstaterar helt sakligt att det ser förbaskat bra ut. Punkt.

Lång väntetid

Nej, bildmässigt har vi inget att klaga på, just nu blir det inte bättre än så här. Däremot gnälle vi lite på de långa väntetiderna. 30-40 sekunders väntetid på att filmen ska starta upp är fortfarande på tok för länge även om den första generationens spelare var ännu långsammare.

Dessutom kunde gott Sony lagt ner lite mer krut på fjärrkontrollen där den runda knappsatsen i mitten känns väl plastig och oprecis.

Sony BDP-S1E

Andreas Liebert , Prylportalen

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-tester