’Han har betytt så mycket för så många’

Publicerad:
Uppdaterad:

JÖNKÖPING. Bukett vid bukett vid bukett. Så växer berget av blommor framför bilden av Stefan Liv. Ovanpå och runt hans blågula målvaktströjor från de stora mästerskapen. Hundratals ljus flämtar i regnet. Och tårarna. Alla tårarna.

Jönköping har förlorat en av stadens största idrottsprofiler genom tiderna. Hela kvällen strömmar människor till huvudentrén vid Kinnarps Arena. Till den iordningställda minnesplatsen med matchtröjorna och bilden.

Tänder ännu ett ljus, lägger ännu en bukett.

Minnena lever kvar

Alla har något minne att berätta. Om ett oförglömligt personligt möte med spelevinken Liv. Om en

utomjordisk räddning i en avgörande match. Om tokigheter som bara Stefan Liv kunde göra.

Så mellan tårarna kommer skratten.

– Tänk när han berättade att han lagt fjärrkontrollen i kylskåpet, ingen annan skulle våga erkänna nåt sånt, säger Henrik Rosquist, 34, publikvärd.

– Aldrig att han visade några divalater fast han var en sådan megastjärna, han tog sig tid att prata, brydde sig, understryker Jimmy Hamilton, 28.

’Rakt in i folks hjärtan’

– Stefan har betytt så mycket för så många här i bygden, han har gått rakt in i folks hjärtan.

Klubbens supportrar i North Bank kommer i en lång mäktig procession och bildar en kedja av ljus i rondellen vid arenan.

Håkan Fransson, 45, som bildade North Bank i början av 90–talet, står vid minnesplatsen och försöker samla tankarna.

– Det kommer för mig hur speciell Stefan var. Inte ett dugg mediatränad och tillrättalagd. Han sa rakt ut vad han tänkte och tyckte. Men han sa det med hjärtat – en sådan person kan man bara respektera och älska.

Ebba von Essen

HOCKEY-SVERIGE I CHOCK: SÅ MINNS VÄNNERNA STEFAN LIV

Niklas Persson, lagkamrat i Tre Kronor:

– Men blev alltid glad av att se Stefan i omklädningsrummet. Han spred lycka och en fantastisk stämning. Alla jag mött och pratat med har bara goda saker att säga om Stefan.

Pär Mårts, Tre Kronors förbundskapten:

– Jag har känt Stefan Liv i ganska många år och kommit honom nära både som människa och idrottsman. En av sakerna som känns så tragisk med hans bortgång är att han älskade ishockey, han var så ung i sinnet i ishockeyn och ville ständigt lära sig mer. Han var en fantastisk tävlingsmänniska. Jag tänker samtidigt på att han tackade nej till VM-spel i våras för sina barns skull.

Nicklas Lidström, tidigare landslagskollega:

– Det är en enorm förlust för hockeyvärlden. En tragedi för hockeyvärlden, säger Lidström enligt AP.

Henrik Lundqvist, tidigare landslagskollega:

– Det var alltid otroligt kul att se Stefan med Tre Kronor. Han var en fantastisk människa och en bra lagkamrat. Vi sågs faktiskt i somras i Göteborg och vi hade lika roligt som vanligt. Jag kommer sakna honom mycket.

Thomas Högberg, fd målvaktstränare för Stefan Liv:

– Jag jobbade i fyra fem år med Stefan och när jag fick nyheten om olyckan fick jag inte fram ett ord. Han var en riktigt bra målvakt, men det som man minns mest är människan Stefan Liv. Han hade ett hjärta guld och var oerhört omtänksam och ödmjuk kille.

Erik Ersberg, tidigare lagkamrat:

– Det är en underbar människa. Man tänker på hans fru, barn och familj så klart. Han var alltid glad och hjälpsam, vi mötte dem i slutspelet förra året då fick jag problem med gallret till min mask – då sprang han iväg och hämtade ett jag kunde ta trots att han kanske skulle behöva det. Jag kör med det fortfarande faktiskt.

Christer Englund, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet

– Sorgen är stor och tung i denna stund. Vi har i Stefan Liv förlorat en medmänniska, hockeyvän och en stor ishockeyspelare. Vi sörjer och våra tankar går till Stefan Liv och hans nära och anhöriga, säger Svenska Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Nicklas Bäckström, tidigare landslagskollega:

– Jag hörde om olyckan och jag kan inte säga mycket annat än att det är hemskt det som har inträffat. Dels då Stefan som var en väldigt bra vän men även att hela laget omkommit i den här olyckan. Det finns inget ont att säga om Stefan som kompis. Han var alltid glad, positiv och hade alltid ett leende på läpparna. Beskedet var både hemskt och mycket tungt att få, säger Bäckström till Hockeysverige.

Publicerad: