Mobiltelefoni

Windows XP storsäljare på piratmarknaden

TEKNIK

Kostar 20 kronor svart en månad före lanseringen

Microsofts nya operativsystem Windows XP är en månad före lanseringen redan en storsäljare  -  på piratmarknaden.

Nätpirater "stjäl" program för 120 miljarder om året enligt branschorganisationen Business Software Alliance (BSA).

Den 25 oktober släpper Microsoft sitt nya operativsystem Windows XP. Inom något år räknar man med att ha sålt miljontals kopior.

Redan i dag levereras nya datorer med XP inlagt. I branschen betraktas lanseringen som en de största händelserna på flera år.

Inte minst Microsoft hoppas av naturliga skäl på att den sedan länge inledda reklamkampanjen ska ge resultat.

Säljs för 20 spänn

Av allt att döma har de lyckats, men kanske inte på det sätt som avsetts. På piratmarknaden blomstrar affärerna. Enligt datatidningen PC för alla säljs programmet i Malaysia. För 20 kronor styck kan den hugade komma över den färdiga versionen. Betydligt dyrare blir det här hemma.

- Vi har inget fast pris, men troligen kommer fullversionen att kosta omkring 2 500 kronor, tror Jens Gorne, produktansvarig hos Microsoft i Stockholm.

Enligt branschorganisationen BSA var 35 procent av all programvara i Sverige illegal förra året. Det innebär att branschen förlorar cirka en miljard om året.

- Det är ren stöld, säger Anita Forsberg, chefsjurist hos Microsoft i Stockholm till TT.

I Europa handlar det om värden för 45 miljarder kronor och i världen mjukvaror för motsvarande 120 miljarder kronor, som går utvecklare och tillverkare förbi.

"Du skall icke stjäla"

Asiatiska länder som Malaysia, Kina, Vietnam och Indonesien är stora "piratländer". Också Ryssland och Rumänien finns med på svarta listan.

Malaysia säger sig ha tagit itu med problemet, men handeln fortsätter ogenerat.

- Nya länder som Colombia dyker upp och vi ser direkta knytningar till den organiserade brottsligheten, säger Anita Forsberg.

I tider när till exempel Napster lär en hel generation att hämta program och produkter gratis på nätet kämpar BSA i motvind.

- Frånsett att jaga brottslingar handlar det om att ändra attityden hos allmänheten, menar Anita Forsberg.

- Vi lär våra barn att inte stjäla. Ingen skulle drömma om att tillåta att 35 procent av alla Volvobilar stals från fabrikerna. Det borde gälla också våra produkter, tycker hon.

Anders Lignell/TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni