"DVD-Jon" har knäckt iTunes kopieringsskydd

TEKNIK

Jon Lech Johansen, 19, var med och knäckte DVD-koden och blev hackarnas hjälte.

Nästa vecka står han åter inför rätta.

Men på sin hemsida – ”So sue me” – slår han till igen mot populära iTunes.

Foto: AP
När Jon Lech Johansen var 16 år knäckte han kopieringsskyddet på DVD-skivor. Nu har han lyckats överlista Apples iTunes.

För tre år sedan blev den då 16-årige Jon Lech Johansen ”DVD-Jon” med hela Norge. I hackervärlden blev han en hjälte och företagen köade för att få hans namnteckning på ett anställningsavtal.

Med basen till programmet DeCSS var han med och skapade ett program för att knäcka säkerhetskoden för DVD. I ett slag kunde DVD-filmer enkelt spelas utan rätt utrustning, kopieras och spridas via nätet – till filmbranschens förtret.

Rättsprocessen har pågått i omgångar sedan dess. I våras friades DVD-Jon, men den norska ekobrottsmyndigheten och filmbranschen har inte gett upp hoppet.

Öppen källkod

På tisdags inleds ytterligare en rättsförhandling. Experterna tvivlar dock på en fällande dom. Och DVD-Jons självförtroende är det inget fel på.

På sin blog på nätet – en slags dagbok med rubriken ”So sue me” (”Så stäm mig då”) – har ett nytt tillskott dykt upp. Jon Lech Johansen har utvecklat det första programmet med öppen källkod som tar bort kopieringsskyddet på låtarna i Apples onlinebutik iTunes.

Norska Aftenposten skriver att när kopieringsskyddad musik spelas – lagligt – med QuickTime i Windows så plockar Johansens program ned musiken och skapar en ny fil utan kopieringsskydd eller kvalitetsförsämring.

Lagligt

Programmet kallat QTFairUse visar åter på problemen att anpassa upphovsrätten till datavärlden. Med programmet kan man lagligt köpa eller ta hem en ljudfil i det kopieringsskyddade formatet MPEG-4 – och samtidigt görs en oskyddad kopia på ens egen hårddisk. En kopia som användaren sedan kan dela med sig av via nätet.

Jon Lech Johansen försvar är enkelt – och förmodligen vattentätt: Det är lagligt att göra en kopia till sig själv. Vad andra sedan gör med dessa kopior kan han inte ta ansvar för.

Dessutom använder han öppen källkod och låter därmed vem som helst vara med och utveckla programmet.

Mattias Lundell