Lyx för bröstfickan

TEKNIK

För den krävande ögonblicksskildraren

1 av 7

Liten och behändig.

Full av användbara och kanske en del onödiga finesser.

Nu finns kompaktkameran i lyxversion för den kräsne.

Panasonics nya Lumix LX3 är lyxmodellen som toppar tillverkarens sikta-och-tryck-kameror.

Uppföljaren till det förra flaggskeppet i kompaktserien LX2 har fått en del nya finesser och förbättrade prestanda.

Vad har blivit bättre i LX3:an jämför med föregångaren? Innanför skalet finns i dag en sensor på 10 megapixel som gjorts större. Det ger skarpare bilder och lägre brusnivåer. Tre bildformat finns att välja på(4:3, 3:2 och 16:9) och valet av bildformat kan påverka en del av motivprogrammen.

Optiken i LX3:an är en pärla, en Vario-Summicron 5,1 – 12.8 mm (24-60mm småbild) från Leica med f 2,0 i ljusstyrka. Med den ljusstyrkan blir det lätt att ta bilder i dåliga ljusförhållanden. Bildstabiliseringen hjälper också till.

ISO-känsligheten går från 80 till 3200 och upp till 6400 i läget "High Sensitivity".

Men höga ISO-tal resulterar dock i gryniga bilder trots den uppdaterade bildprocessorn Venus Engine IV, som bl a ska ta bort brus ur mörka partier vid höga ISO-tal. Vid 800 ISO kommer kornen krypande ändå.

Måttlig zoom

Men även solen har fläckar och det gäller också LX3:an. Trots hög ljusstyrka har objektivet en snöplig begränsning – endast 2,5 gånger optisk zoom. Med digital zoom kommer man upp till 4 gångers förstorning.

Kan hända kan objektivets höga ljusstyrka kompensera den svaga zoomen till en viss del.

Räcker inte vidvinkelläget på 24 mm finns en extra lins på18mm (småbild) och extern sökare till denna som tillval.

Förutom JPG tar LX3:an också bilder i RAW-format, bra för dig som vill jobba vidare med bilderna md insticksfilter i tex Photoshop. Filma går också bra. Rörliga bilder spelas in i Quicktime-format i upplösningen 1 280 x 720 med 24 bilder/sek.

Massor av motivprogram

På exponeringssidan finns en uppsjö inställningar. Givetvis finns program för tid- och bländarstyrd exponering samt full automatik.

Dessutom finns 24 olika motivprogram för kreativ fotografering, bl a strand- , action-, natt-, fest- och matfotografering mm. Du kan dessutom kombinera tre inställningar i en "favoritinställning" och vips får du tre typer av bilder på en tryckning.

Den upppfällbara blixten kan också lyxas till lite. Blixtens effekt ka ställas i flera steg. Och med några knapptryckningar kan du få blixten att gå på andra ridån. Bra om du ska ta bilder på rörliga motiv i dåligt ljus och få sköna rörelseeffekter. Räcker inte den inbyggda blixtens effekt finns en blixtsko för extern blixt.

För att visa semesterbilderna på te x en stor skärm eller tv finns både digital- och komponentutgång.

Med nya Lumix LX3:an sätter Panasonic press på konkurrenternas kompaktkameror. Visst kommer Armani-skjortan att se lite konstig ut med kameran i bröstfickan. För den är på gränsen till för tung och stor för att vara en smidig slinka-ner-i fickan-kamera. Men ändå liten nog att följa med nästan överallt. Om vikten, 265 gram med minneskort och batteri, inte avskräcker och inte heller den modesta zoomen på 2,5 ggr – ja, då är det mycket kamera man får för pengarna.

Priset, strax under 5000 kronor, kan tyckas högt för en kompaktkamera. Men då får man också optik och prestanda som oftast bara finns i betydligt dyrare kameror.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kameratest