Facebook skvallrar om dina surfvanor

avPeter Pettersson

Avslöjar för dina vänner om vilka sidor du besöker

Foto: colourbox

Facebook avslöjar för dina vänner vart du surfar.

Annonsfunktion Beacon skickar ut informationen automatiskt.

Amerikanska medborgarrättsgruppen Moveon kräver att Facebook stänger funktionen.

I början av november lanserade Facebook en annonsfunktion som kallas för Beacon. Den bygger på att Facebook spårar användarnas internettrafik. Ett drygt 40-tal olika kommersiella webbsajter är för närvarande med i Beacon-programmet.

Bland dem finns nätauktionssajten Ebay, filmsajten Fandango och Joost som sänder gratis tv.

Beacon fungerar så att det du gör på någon av de deltagande sajterna publiceras så att dina kompisar och de som är med i dina nätverk på Facebook kan se det i dina så kallade news feeds.

Det kan röra sig om film eller böcker man köper eller hyr, donationer till politiska organisationer och liknande.

Amerikanska medborgarrättsgruppen Moveon protesterar nu mot hur Beacon fungerar och hävdar att funktionen är ett grovt intrång i privatlivet som Facebook inte informerat sina användare om.

Moveon har startat en namninsamling på sin sajt www.moveon.org för att förmå Facebook att ta bort funktionen.

Facebook hävdar att funktionen inte är ett intrång i privatlivet eftersom informationen bara delas med dem man valt att dela information med.

Men beroende på hur man gjort sina inställningar på Facebook kan den delas både med kompisar och med sådana som ingår i ett nätverk som till exempel Facebook Sweden.

— Att Facebook hävdar att det inte är ett intrång i privatlivet sprida privat information till hundra- eller tusentals andra visar hur svag deras argumentation är, säger Adam Green, talesman för Moveon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Datorer