Allt färre föredrar plasma

TEKNIK

En stor undersökning genomförd i sju europeiska länder, däribland Sverige, visar att 6 av 10 föredrar plasma före lcd.

Förra året visade undersökningen att 7 av 10 valde plasma.

Undersökningar som görs när det gäller tv är mycket intressant. Problemet är bara att det är sällan som undersökningar görs av oberoende företag. Den senaste undersökningen som har gjorts kommer från analysföretaget Synovate. Under några månader byggde man upp liknande studior i sju europeiska länder, däribland Sverige. Totalt frågade man 1398 personer i dessa länder vilken tv de tyckte var bäst. Tv-apparaterna var maskerade och under 90-sekunder skulle man jämföra de två teknikerna.

Undersökningen beställdes av de tre stora plasma-tillverkarna Hitachi, Pioneer och Panasonic, därför kan den här undersökningen ifrågasättas. Men analysföretaget Synovate gjorde säkert en rättvis undersökning och därför är resultatet intressant. Totalt svarade 61 procent att de tyckte att de tv-apparaterna som var av plasma-kvalité var bäst. 39 procent tyckte att lcd-modellerna gav bättre bild.

Jämnt före testet

Före undersökningen genomfördes frågade analysföretaget vilken teknik deltagarna tyckte var bäst, då, före testet, svarade 52 procent att de tyckte plasma var bättre och 48 procent att lcd gav en bättre bild.

Undersökningen är förstås en framgång för plasma-tillverkarna, men en sak måste man komma i håg. Förra året gjorden en liknande undersökning inför Ifa-mässan, samma företag hade beställt undersökningen och samma företag genomförde undersökningen. Då visade undersökningen att 73 procent valde plasma före lcd. Då deltog i och för sig bara hälften så många, cirka 600 personer. Men trenden är tydlig, om man ska följa undersökningen, nämligen att allt färre föredrar plasma-tv före lcd-tv. För ett år sedan sa 73 procent att de föredrog plasma, nu bara 61 procent.

Läs mer

Niclas Lidström , Prylportalen