Vinterns 15 hetaste mobiler

TEKNIK

Pryl har testat musikmobiler, kameramobiler och specialmobiler

Minst var tredje svensk köper ny mobil i år.

Totalt blir det fler än 3,6 miljoner mobiltelefoner.

Aftonbladet.se testar 15 av årets bästa mobiler.

Mobiltelefon är något som de allra flesta har i dag. Från långt ner i åldrarna till långt upp i pensionsåldern. Totalt finns det fler mobilabonnemang i Sverige än det finns svenskar, över tio miljoner.

Försäljningen av mobiltelefoner har ökat år från år. Men i år förväntas ökningen bli något svagare. Bara cirka tre procent.

— Färre produktnyheter, stark försäljning fjol och rekordförsäljning av usb-modem med stöd för turbo-3G, är faktorer bakom den minskade försäljningen av mobiltelefoner” säger David Larsson, marknadsanalytiker på IT Research.

Många av årets hetaste mobiler dröjde ända till i början av december innan de kom ut i butikerna. Något som bromsat försäljningen av telefoner.

Med de senaste produktlanseringarna har kameramobilerna tagit ett nytt stort steg framåt. Det finns i dag fem modeller som har kameror med en upplösning på fem megapixel. I klass med digitalkameror.

Dessutom har antalet mobiltelefoner som klarar nya, snabba turbo-3G ökat liksom mobiler som kan använda trådlösa nätverk.

De nya musikmobilerna har blivit portabla mediespelare som fått väsentligt större lagringskapacitet för musik och video.