Mobilklappar till hela familjen

TEKNIK

Så hittar du rätt telefon till rätt person

Undvik tårar och besvikelse runt granen när klapparna öppnats. Se istället till att skräddarsy dina presentval så att alla blir nöjda. Här får du några tips på vägen.

Att hitta lämpliga julklappar till nära och kära kan vara ett svår uppgift. Har man dessutom bestämt sig för att ge bort en mobiltelefon kan det bli riktigt klurigt. I just det här avseendet var det bättre förr, en mobiltelefon var en mobiltelefon (i stort sett) och skillnaderna mellan olika tillverkare och modeller var inte så stora.

Idag finns en stor bredd på mobilmarknaden och vill man att mottagaren ska bli nöjd kan det vara värt att tänka till en gång extra för att försäkra sig om att man ger rätt telefon till rätt person. Med Mobils julklapps-guide blir det förhoppningsvis lite lättare komma fram till vilken modell du bör placera under granen för att den som öppnar paketet ska känna att han eller hon fått en mobil som passar de egna behoven.

Lisa, 8 år

Familjens 8-åriga dotter ska få sin första mobiltelefon men nöjer sig för den skulle inte med vad som helst. Den ska barnvänlig och ”snygg”, vilket nog kan tolkas som att den ska vara färgglad. Eftersom Lisa bara är 8 år bör den vara enkel att använda och även tåla en del omild behandling. Dessutom tycker Lisas föräldrar att den inte ska vara för dyr om den skulle råka komma bort.

Sony Ericsson Z320 är en vikbar mobil med ett rödskimrande skal i ett utförande som nog tål att tappas i golvet några gånger. Den har få funktioner och dessutom ett litet format vilket gör att den är enkel att hantera för ett barn.

Pris: 1200 kronor

Samsung X520 finns i ett antal färger, exempelvis turkos. Den fyrkantiga formen gör den lite annorlunda men då man fäller upp den möts man av stora och tydliga knappar. Gängjärnet känns rejält och den är inte så plastig som man först kan få intryck av.

Pris: 1000 kronor

Peter, 15 år

Den 15-årige sonen i familjen vill ha en cool mobil som imponerar på polarna. En häftig musikobil med bra kamera står på önskelistan.

Sony Ericsson W910 har ett utseende som nog tilltalar många yngre mobilanvändare. Dessutom är det en Walkman-mobil vilket gör den till en utmärkt musikmobil. Kameran är inte superbra men ändå helt okej.

Pris: cirka 4000 kronor

Nokia N73 Music Edition är egentligen en anonym smartphone med 3,2-megapixelkamera som Nokia också lanserat i musikutförande. Då ingår minneskort på 2 gigabyte och ett par rejäla hörlurar.

Pris: 3200 kronor

Lars, 22 år

Den 22-årige styvsonen läser konsthistoria på universitet och är helt ointresserad av teknik. Mobilen ska vara tunn, elegant och ha en väl genomtänkt design.

LG KE850 Prada. Hur mycket inflytande Prada haft över designen kan man fundera på. Men LG har i alla fall lyckats få fram en telefon som både är snygg och har ett bra användargränsnitt. Funktionerna motsvarar inte priset, men så är det heller inte därför man köper en sån här telefon.

Pris: cirka 5000 kronor.

Samsung U600 är en tunn, skjutbar mobil med spegelblank skärm som är väl tilltagen. Känslan i knapparna kunde vara bättre men i gengäld har den en oväntat bra musikspelare. Samsung har lyckats när det gäller materialval och telefonens skjutmekanism känns gediget konstruerad.

Pris: cirka 3000 kronor

Nokia 6500 Classic är tunn, med avrundade kanter och ett skal nästan helt i bortstat aluminium. Ur designsynpunkt kan det vara intressant att den har vissa likheter med Ipod Nano. Man får dock vara beredd på att den är aningen föråldrad under skalet

Pris: cirka 3500 kronor.

Olof , 43 år

Pappan i familjen har egentligen ingen nytta av sin mobil i jobbet. Han önskar sig en okomplicerad mobil och vill bara kunna ringa och skicka sms till övriga familjen samt till vänner och bekanta.

Samsung C170 kan ge intryck av att vara exklusivare än den är då den är väldigt tunn. Om funktioner är näst intill oviktiga är detta en smidig mobil som motsvarar de begränsade behoven.

Pris: 1000 kronor

Sony Ericsson K530 erbjuder mer än vad Olof önskar sig men är ändå en telefon som är lätt att använda. K530 är senast i en rad av nästan likadana telefoner från Sony Ericsson där man nu arbetat sig fram en funktionell bruks-telefon som känns allt annat än simpel

Pris: 2400 kronor.

Nokia 6300. Man kan misstänka att Nokia sneglat på den serie telefoner som K530 tillhör. Bra ljud och bra känsla i knappsatsen trots att den är tunn. Även här finns mer än vad som förväntas utan att telefonen blir krånglig.

Pris: 2500 kronor

Lotta, 35 år

Mamma Lotta står för teknikintresset i familjen. Vill ha en välmatad mobil, både för att det är kul och för att mobilen är hennes viktigaste pryl som ser till att hon är ständigt uppkopplad och uppdaterad både när det gäller jobbet och det sociala livet.

Nokia N95 8 GB är en av Nokias toppmodeller som nu försetts med större skärm och rymligare minne. Ser ut nästan som en vanlig mobil men är trots det en fullfjädrad smartphone med både gps och w-lan.

Pris: 6500 kronor

Sony Ericsson P1. Smarta funktioner kombinerat med en bra kamera, smidigt format och qwerty-tangentbord gör P1 till en competent allround-mobil som klarar det mesta såväl under kontorstid som när man är ute på krogrunda.

Pris: cirka 4500 kronor

HTC Tytn II, värstingen bland Windows-mobilerna, har turbo-3G, w-lan, gps och tangentbord. Den kan nästan ersätta en laptop när det gäller att jobba mobilt och mobil-versionen av Messenger gör det nästan lika enkelt att chatta med kompis och kollegor som när man sitter hemma.

Pris: 7000 kronor

Anna, 75 år

Farmor Anna har just fyllt 75 och för henne måste mobilen i första hand vara enkel att använda trots att hon inte ser lika bra som förut och har svårt för små knappar. Vill kunna ringa till släkten och ser även mobilen som en trygghet om något skulle hända.

Emporia Life. Telefonboken visas i grundläget så man behöver bara använda piltangterna för att ringa sina familjemedlemmar, som dessutom själva kan programmera in nya telefonnummer genom att skicka speciella sms. På baksidan finns en larmknapp som ringer upp förinställda nummer i turordning.

Pris: 2500 kronor

Doro HandleEasy 326gsm. Telefonen har stora, tydliga sifferknappar med gummiliknande material och har dessutom fyra snabbknappar som kan kopplas till varsitt lagrat nummer. Dessutom finns högtalarfunktion om man vill lägga ifrån sig telefonen.

Pris: 1200 kronor

Nokia 6290. Om man vill ge farmor en lite mer normal mobil kan 6290 vara ett alternativ med sitt rejäla utförande och stora knappar. Har dessutom 3G vilket gör att hon både kan se och höra barnbarnen.

Pris: 2800 kronor

Läs mer om mobiltelefoner på mobil.se

Henrik Thoresson, mobil.se

ARTIKELN HANDLAR OM