Mobiltelefoni

Mobiltillverkarna tvingas uppge strålningsvärden

TEKNIK

Snart ska du själv kunna se hur mycket strålning din mobiltelefon avger.

EU har beslutat om enhetliga mätmetoder för strålning från mobiltelefoner.

Tidigare har inte mobiltelefontillverkarna velat offentliggöra några uppgifter på hur mycket strålning deras olika modeller avger. De har hänvisat till att olika tillverkare använder olika mätmetoder.

Men efter EU-beslutet ställer sig både Nokia och Ericsson positiva.

- Problemet är att det har funnits så många olika mätmetoder, säger Thomas Jönsson, skandinavisk informationschef på Nokia.

Den nya mätstandarden har arbetats fram av den europeiska standardiseringskommittén Cenelec, och ska träda i kraft senast 1 mars 2002. Nokia och Ericsson kommer att offentliggöra strålningsvärdena för nya modeller i oktober i år.

Strålning inget konkurrensmedel

Kommer graden av strålning att bli ett konkurrensmedel, nu när konsumenterna kommer att kunna jämföra olika modellers strålningsrisk?

- Nej, säger Nina Eldh, informationsansvarig för mobiltelefoner på Ericsson.

- Det rör sig om så små nyanser. Alla våra modeller ligger under gränsvärdena. Färg, form och användbarhet är det som avgör vilken mobiltelefon folk köper.

- Jag tror och hoppas att man inte kommer att välja telefon efter strålningsvärdena. Det ska ses som en upplysning, säger Thomas Jönsson som påpekar vikten av att det tas fram information kring strålning och hur den mäts.

Stor oro

Över 70 procent aftonbladet.se:s läsare tror att strålning från mobiltelefoner kan vara farlig, visade resultatet av en snabbfråga i höstas.

Forskningsresultaten är tvetydiga. Ibland rapporteras det om stora cancerrisker, ibland att det inte kan bevisas att det skulle finnas några hälsorisker med strålningen.

- Det finns en osäkerhet bland användarna och vi följer forskningen, men det finns inget som visar att det finns några hälsorisker, säger Thomas Jönsson.

De nio största mobiltillverkarna samarbetar i bland annat strålningsfrågor i Mobile Manufacturers Forum. De kommer att ta fram informationsmaterial kring vad strålningsvärdena innebär.

- Det är viktigt att tänka på att värdena som uppges är maxvärden, påpekar Mikael Westmark, Ericssons talesman i hälsofrågor.

- De värdena får man bara 3-4 procent av tiden. Resten av tiden är strålningen kanske en tusendel av maxvärdet.

Mikrovågsstrålning

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Mobiltelefoni

ÄMNEN I ARTIKELN

Mobiltelefoni