Jättetest av 3G-mobiler

TEKNIK

Nu byter fler till de nya supernallarna

Nu finns nio 3G-mobiler på den svenska marknaden.

Hur bra är de egentligen? Hur bra är 3G-tjänsterna i dag?

Aftonbladet har testat mobiler och nät.

Foto: hett att wappa Efter en trög start börjar den svenska 3G-marknaden komma igång. I dag finns nio 3G-mobiler att välja på.

För ett år sedan fanns två 3G-mobiler på den svenska marknaden: Nec:s e606 och e808.

Och det fanns ett nystartat 3G-nät i drift: 3:s. I dag finns det nio mobilmodeller och två typer av mobilkort för dataöverföring på marknaden.

Och fyra 3G-operatörer är igång: 3, Vodafone, Telia och Tele2. Fast Vodafone dröjde till början av månaden innan man öppnade sitt nät för rösttjänster.

Stor efterfrågan

- Det är ju en helt annan situation i dag än för ett år sedan. Med nio modeller på marknaden har efterfrågan verkligen tagit fart, säger Elisabeth Lennhede, marknads- och informationschef på 3.

Fast kunderna har varit svårflörtade. 3G-telefonerna utgör ungefär 3 procent av den svenska mobilmarknaden i dag. Under hela 2003 såldes bara cirka 20 000 3G-mobiler i Sverige, enligt siffror från svenska analysföretaget IT-research.

Men under våren har efterfrågan ökat. Under första kvartalet i år såldes fler 3G-mobiler än under hela 2003 och då var fortfarande 3 ensamma om att erbjuda rösttjänster i 3G i landet. Sedan dess har både Telia och Tele2 dragit i gång sina 3G-nät. Och prognosen är att 3G kommer att komma starkt under resten av året.

Hos Telia är det för närvarande Sony Ericssons första 3G-telefon Z1010 som säljer bäst.

- Den går så bra att den till och med kan ha chansen att ta sig in på tio-i-topplistan inom kort, säger Hans G Larsson, pressansvarig på Telia.

Hittills är det Nec, Motorola, LG Electronics, Nokia och Sony Ericsson som lanserat 3G-mobiler. Samsung startade i början av månaden och mot slutet av året kommer Nokia med en 3G-mobil som är både liten och smidig. Flera leverantörer väntas komma med 3G-mobiler under hösten och de som redan är på banan kommer att släppa nya modeller.

Små mobiler lockar

- Storleken på de tidigare modellerna har varit ett problem. Men vi har märkt en rejäl efterfrågan på den nya modellen 8110 från LG i våra butiker. Den är mycket mindre än de övriga, säger Elisabeth Lennhede.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM