Så bra är den nya Iphonen

SAN FRANCISCO. Nya Iphone håller konkurrenterna på avstånd.

En supersmal mobil i glas och rostfritt stål.

Inbyggt gyro är vasst men framför allt är det snabbheten som imponerar.

Apple känner flåset i nacken från Android och andra pekmobiler och inför lanseringen av nya Iphone i San Francisco i går var förväntningarna högt ställda på vd Steve Jobs.

Han klarade testet.

Glas både fram och bak

Iphone 4 har både fram- och baksida i glas och kanter av stål. Den är dessutom rekordtunn: 9,3 millimeter – och kommer till Sverige någon gång under juli, enligt en lista Steve Jobs presenterade vid lanseringen.

Även under skalet finns flera nyheter:

Skärmen använder ny teknik som ger fyra gånger högre upplösning än dagens Iphone. ”Du kan bokstavligen inte se pixlarna på den”, skriver expertbloggaren Joshua Topolsky.

Starkare egentillverkad processor som gör telefonen snabbare på allt – samtidigt som batteritiden är bättre än tidigare.

Ny kamera på fem megapixlar. Kvaliteten är dock så hög att den kan konkurrera med mobilkameror med ännu högre upplösning. Dessutom tillförs en LED-blixt som också kan användas som fotolampa när man filmar.

Videofilmning i HD-kvalitet – med möjlighet att peka på skärmen var fokus ska ligga. En Iphone-version av Apples videoredigeringsprogram Imovie gör dessutom att man kan redigera filmerna direkt i mobilen.

Inbyggt gyro som bokstavligen tillför tre nya dimensioner. Tillsammans med den nuvarande accelerometern gör gyroskopet att Iphone 4 känner av rörelser i alla dimensioner med högre precision. Det öppnar för nya typer av spel och användbara program, till exempel kan telefonen användas till att styra musen i datorn.

Brusreducering. Två mikrofoner gör att Iphone 4 kan filtrera bort höga bakgrundsljud. Det gör att den du ringer kan höra dig även om du befinner dig i bullrig miljö.

Multitasking, att köra flera program på en gång, möjliggörs av den nya processorn. När jag testar är det inga problem att ha fyra program igång och samtidigt ta emot ett samtal.

Gratis videosamtal till andra Iphone 4 genom nya funktionen Facetime. Kräver dock trådlöst wifi-nätverk.

Det som saknas i Iphone 4 är bland annat radio, flashgrafik och möjligheten att dela nätverk med andra enheter, till exempel en Ipad utan 3G-stöd. Det finns också frågetecken kring datahastigheten utanför den eftersläpande amerikanska 3G-marknaden. 7,2 megabit per sekund är inte i topp längre och det var i går oklart om Iphone 4 stöder snabbare överföring i länder med bättre nät, exempelvis Sverige.

Publisert: