Här surfar du snabbast i sommar

TEKNIK

Stora skillnader i landets mobila bredbandsnät

Det är stor skillnad på mobilt bredband runt om i landet.

Hastigheten skiljer mycket mellan de olika bolagens nät.

Här är listan över hur snabbt du kan surfa mobilt i sommar.

Användare av mobilt bredband har länge märkt att de hastigheter som mobiloperatörerna uppger inte stämmer. Det har lett till att bolagen tvingats ändra sin marknadsföring.

Har man ett abonnemang som kan ge en hastighet på maximalt 7,2 megabit per sekund är det närmast omöjligt att komma upp i verkliga hastigheter snabbare än 3-4 megabit.

Delar på nät

Det beror bland annat på att dataöverföring via mobilnäten är beroende av hur många andra kunder som är uppkopplade över samma anslutningspunkt som du är när du surfar.

I dag finns det fyra stora operatörer i Sverige som erbjuder mobilt bredband. De har på pappret fyra olika nät. Men det stämmer egentligen bara i de mest tätbebyggda områdena i landet. I övrigt samarbetar man i två par. Telia samarbetar med Tele2 och Tre delar nät med Telenor på många håll.

För att mäta upp hastigheten runt om i landet har it-konsultbolaget HiQ genomfört tester på 22 platser från norr till söder.

Testats på samma sätt

Testet har genomförts med likadana modem (Huawei E270+) för de fyra operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre. Hastigheten har mätts via bredbandskollen.se och testet genomfördes under juni månad.

Det är Telia och Tele2 som beställt testet av HiQ.

– Vårt uppdrag som konsultföretag var att göra ett opartiskt test av mobilt bredband och mäta hastigheten hos Sveriges fyra största operatörer, från storstad till landsbygd, säger Mikael Wadlund, projektledare HiQ.

Resultatet visar att Tele2 är snabbast nästan överallt följt av Telia. I Stockholm, Malmö och Lund är Tre i princip lika snabbt medan Telenor ligger efter på alla 22 mätplatserna.

Alla de fyra stora operatörerna genomför för närvarande stora utbyggnader av sina mobila datanät. Så hastigheterna kommer att förändras löpande under det närmaste året.

ARTIKELN HANDLAR OM