Grymma appar som din iPhone bättre

TEKNIK

Bästa tilläggen för både nytta och nöje

Det finns över 100 000 program att ladda ner till sin Iphone eller Ipod Touch från App Store. 99 990 av dessa platsade inte på Prylportalens tio i topp-lista.

Det råder ingen brist på apps eller appliction software som det egentligen heter. Apple har nyligen meddelat att det finns över 100 000 apps i deras App Store. Man behöver inte bläddra länge bland innehållet för att inse av mycket av detta är ren smörja men lyckligtvis finns det finns en del guldkorn också.

Här nedan presenteras tio applikationer som gör din Iphone eller Ipod Touch lite bättre.

1. Text-tv

Det klingar kanske inte riktigt 2009 men faktum är att text-tv är som gjort för en Ipod. Text-tv är till och med bättre på en Ipod än på en tv. Du slipper vänta på att en sida ska bläddras fram, den kommer direkt, och du kan antingen slå in sidans nummer eller trycka på rubriken som en länk. Nyheter, sport, spel, aktier, värden och tv-guide - allt ryms i text-tv-appen och då snackar vi inte bara om text-tv från SVT utan även TV3 och TV4 plus tre engelska, två danska, en finsk och en norsk kanal. Pris: 7 kr.

2. tv.nu

Först trodde jag att antalet kanalguider var begränsat till de vanligaste, men sen insåg jag att jag kunde plocka ut precis alla de kanaler jag var intresserad av. På förstasidan visas alltid pågående program plus de två kommande. Klickar jag på kanalen får jag dagens hela tablån, men kan också lätt klicka mig vidare för hela veckan. Ett klick på programmet/filmen ger all tänkbar information om epidsod, sluttid, eventuella skådespelare, handling etc. Det är suveränt smidigt i tv-soffan. Det enda som saknas är väl en påminnelsefunktion för program man inte vill missa. Pris: Gratis.

3. SR Podradio

Appen som öppnar en dörr in till Sveriges Radios enorma arkiv. Bara tillgången till de smått fantastiska programmen i P3 Dokumentär gör denna gratisapp värd att ladda hem. På menyn finns inte mindre än 14 kategorier som Lokalt, Scen, Sport, Musik och Nyheter m.fl. och sen är det bara att lyssna på alla programmen som du aldrig hinner lyssna på annars. Public Service när den är som bäst. Enda nackdelen är att programmen inte går att ladda ner, som på webben. Att lyssna via 3G-nätet blir snabbt dyrt så ett trådlöst nätverk är tveklöst att rekommendera. Pris: Gratis