Teknik

Fixa solbrännan framför skärmen

TEKNIK

Nätkampanj varnar för hudcancer

Jepp, nu kan till och med inbitna datornördar som tillbringar all vaken tid framför bildskärmen få snygg färg i ansiktet.

Här är programmet som konverterar din bildskärm till ett minisolarium.

På Computertan.com skräder man inte på adjektiven, och visst låter det fantastiskt. Samtidigt som du sitter och jobbar framför bildskärmen så bygger du upp en snygg solbränna som du kan glassa med bland blekfisarna på kontoret.

Rent tekniskt handlar det tydligen om ett program som manipulerar CCFL-lamporna som normalt står för bakgrundsbelysningen i en bildskärm. Genom att påverka lampornas strömförsörjning kan man få dem att stråla i UV-spektrat vilket är samma teknik som används i vanliga solarium.

Låg ljusstyrka

Du som inte genomskådat bluffen än får nu böja huvudet i skam. Självklart är det här inte sant även om det kanske inte låter helt omöjligt att rent tekniskt genomföra något liknande. Det uppenbara problemet är dock att en bildskärm arbetar med alldeles för låg ljusstyrka för att generera någon solbränna att tala om.

Vad är då poängen med detta lurendrejeri?

Kampanj mot hudcancer

Bakom Computertan.com står den ideella organisationen Skcin som bildades av anhöriga till Karen Clifford som avled 2005 i sviterna av hudcancer.

Skcin samarbetar med medicinsk expertis i syfte att informera om riskerna med överexponering av UV-strålning och hur man tidigt upptäcker symtom på hudcancer.

Källa

prylografi

Andreas Liebert/Prylportalen

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik