Svensk gratistjänst erbjuder tv på nätet

avPeter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Se film på datorn – helt lagligt

1 av 4

Nu kan du se film på nätet helt lagligt.

Svenska Voddler lanserar gratis film och tv-serier på nätet.

Enda haken är att det blir reklamavbrott.

Sedan Ipred-lagen trädde i kraft i april har den olagliga nedladdningen på internet minskat. Liksom nättrafiken. Den ligger i dag på ett snitt runt 115 gigabyte data per sekund. Den 31 mars, dagen innan lagen började gälla, låg trafiken på nästan 210 gigabyte per sekund.

Fler svenskar har sökt sig till de företag som hyr ut film via internet. Där har antalet kunder i en del fall fördubblats sedan i mars.

Testversionen igång

Men nu kommer Voddler, en ny svensk gratistjänst som erbjuder film och tv-serier utan kostnad.

Voddler är redan igång i testversion för särskilt inbjudna. Inom kort kommer också Bredbandsbolagets kunder att bjudas in att testa den nya tjänsten.

Den är uppbyggd ungefär på samma sätt som den populära svenska musiksajten Spotify. Det kommer att vara en gratisversion som finansieras med reklamavbrott och en betaltjänst där man slipper reklamen.

– Vi tänker också satsa på en betalversion där man betalar per film och där hoppas vi kunna erbjuda filmer redan innan de släppts på dvd, kanske redan i samband med att de går upp på biograferna, säger Mattias Hjelmstedt på Voddler.

Erbjuder snart tv-serier

Än så länge är det bara filmdelen som är igång på Voddler.

Tv-serierna släpps under augusti. Om man inte är kund hos Bredbandsbolaget kan man anmäla sig på Voddler för att få ett testkonto.

– Men just nu är den kön mycket lång. Fast Bredbandsbolagets kunder kommer att få möjlighet att skicka ut egna inbjudningar. Då blir det möjligt för fler att få tillgång till gratisversionen, säger Mattias Hjelmstedt.

Antalet sajter där man kan se film och tv gratis på internet ökar hela tiden. De flesta tv-bolag har dragit igång webb-tv där man kan se program utan kostnad.

Publicerad: