Iphone

Iphone blev slöare - nu ber Apple om ursäkt

Av: 

TT

Josefin Westin

Apple ber om ursäkt för att äldre telefoner gjorts långsammare för att spara in på batterierna. Arkivbild.
Apple ber om ursäkt för att äldre telefoner gjorts långsammare för att spara in på batterierna. Arkivbild.

TEKNIK

Apple ber om ursäkt efter att det uppdagats att företaget gjort äldre telefoner långsammare.
”Vi vet att en del av er känner att Apple har svikit er. Vi ber om ursäkt”, skriver teknikjätten i ett uttalande, men insisterar på att de aldrig medvetet kortat livslängden på någon av sina produkter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du tröttnat på kontanter? Jämför betalkort, kreditkort & bensinkort och se vad som passar dig.

Compricer

I samband med systemuppdateringar har Iphone-telefoner blivit slöare. Användare som delade sina erfarenheter på nätforum märkte av att mjukvaran fungerade mycket bättre efter ett batteribyte.

Mer än halverar priset

Det fick Apple att erkänna att de "jämnar ut toppar" i processhastigheten för att undvika att telefoner plötsligt ska stängas av. Det har i sin tur lett till flera stämningar mot företaget i USA.

Många kunder har i stället tolkat handlingen som ett sätt för Apple att öka efterfrågan på nyare Iphone-modeller. Misstankarna drevs på av det faktum företaget inte initialt avslöjat problemet eller orsakerna bakom.

Som plåster på såren meddelar nu Apple att bolaget mer än halverar priset på byte av batterier i telefoner av modellen Iphone 6 eller senare. Det gäller även utanför garantin, över hela världen, under hela 2018. I USA sänks priset från 79 till 29 dollar.

Kunder kräver nytt batteri

Åtta personer har hittills lämnat in varsin stämningsansökan i flera olika federala amerikanska domstolar, uppger DI Digital.

”Snarare än att fixa batteridefekten genom att erbjuda ett gratis batteri som ersättning för att berörda Iphones försökte Apple mörka batteridefekten”, står det i en stämningsansökan.

Apple försvaras dock av Ben Bajarin, analytiker på Creative Strategies. Enligt honom befann sig bolaget i ett svårt läge där alla litiumjonbatterier försämras över tiden:

– Felet, om något, var inte mer genomskinligt. De försökte lagligen göra så att folks Iphones skulle hålla längre.

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Iphone

LÄS VIDARE

Arga konsumenter stämmer Apple

ÄMNEN I ARTIKELN

Iphone

Apple

Mobiltelefoni