Kupp mot Tradera

TEKNIK

Den internetbaserade auktionssajten Tradera har utsatts för en phishing-kupp.

Någon har gjort ett – ganska klantigt – försök att komma åt inloggningsuppgifter från Traderas kunder.

Foto: Mejlet från kuppmakarna.

– Det är otroligt amatörmässigt gjort, säger Traderas vd Jonas Nordlander.

Tradera upptäckte kuppen på tisdagsmorgonen. Någon har skapat en länk till en falsk Tradera-sida samt skickat ut ett mejl till ett okänt antal av auktionssajtens drygt 800 000 medlemmar med uppmaningen att gå in och knappa in sina användaruppgifter. Tillvägagångssätet påminner om det phishingförsök som Nordeas internetbank utsattes för i början av oktober.

– Hittills har vi inte upptäckt någon som gått på bluffen, säger Jonas Nordlander. Och jag vet inte vad de skulle göra med uppgifterna i sådana fall. Det är ju inte så att man kommer åt någon känslig personlig information, bankkontonummer eller något sådant, fortsätter han.

Tradera lyckades också spåra den falska hemsidan till en server i USA. Man kontaktade företaget Verio som äger servern, och Verio har i sin tur nu stängt ner den falska Traderasajten.

Även om försöket att bluffa till sig användaruppgifter var uppenbart taffligt gjort, texten i mejlet är nästan omöjlig att tyda, så understryker Jonas Nordlander att han ser allvarligt på händelsen.

– Vi tar alla sådana här försök till fusk och bluff på allvar. Vi tycker också det är viktigt att informera när det händer.

Tidigare försök till phishing:

Robert Triches