LG ökar tempot i mobilkamerakriget

TEKNIK

Nya mobilen Viewty recenseras.

Nya LG Viewty sätter press både på Nokia och Sony Ericsson.

Men det är också en smart mobil som ger Sony Ericsson P1 en match.

Första gången LG visade den nya mobilen Viewty eller KU990 som modellnamnet egentligen är, var på Ifa-mässan i Berlin i månadsskiftet augusti/september. Då var det ett ganska skakigt mässexemplar som vi testade. Den mobil som släpps på tisdagen är något helt annat.

LG bygger sina mobiler baserade på teknik man köper på licens från Ericssons så kallade plattformsbolag. Det innebär att innanmätet i mobildelen har många likheter med till exempel Sony Ericssons toppmodell P1.

Men Viewty kan mer. Mycket mer faktiskt.

När det gäller smartphone-delen är den minst lika bra och enkel att använda som P1. Det finns bara tre hårdvaruknappar. I övrigt är det den tryckkänsliga skärmen som styr. Men att använda en styrpinne (stylus) är emellanåt besvärligt. Inte minst när man tappar bort den. Då är pekfingret att föredra som på till exempel Apples Iphone.

Viewty klarar dessutom turbo-3g, något som är att föredra för en smart mobil som man också vill använda att surfa på Internet med. Men å andra sidan saknar den trådlöst nätverk.

Fast det är kanske mest på kamerasidan som LG Viewty står ut jämfört med de flesta konkurrenter just nu. 5,1 megapixel, automatisk och manuell fokus, Tre tums skärm och Bildstabilisering med en knapptryckning och så kallad ISO 800/SmartLight för att klara av att ta bilder även i sämre ljusförhållanden.

Videofunktionen klarar av upp till qvga vilket är lika med 120 bilder per sekund. Det är högre än vad mobiler normalt klarar och nära dvd-kvalitet.

Våra första tester visar också att blixten är i toppnivå för att vara i en mobil. Blixten är fortfarande en svag punkt om man ska ersätta en digitalkamera med en kameramobil.

Men bland kameramobilerna hamnar LG Viewty högt. Med trådlöst nätverk och optisk zoom hade det blivit ett plus till.

ARTIKELN HANDLAR OM