Mera kamera än mobil

TEKNIK

Riktig zoom gör Samsung G800 unik

I handen känns nya G800 riktigt gedigen, med sitt skal i metall.

Den känns nästan mer som kamera än mobiltelefon – och är kanske hela marknadens mest kompetenta kameramobil.

Under skalet finns bland annat turbo-3g och riktig, optisk zoom. Det känns inte som man snålat med funktionerna här för Samsung är en av mycket få tillverkare som har optisk zoom och inte bara digital zoom.

När jag drar undan linskyddet så aktiveras kameran och hela känslan i G800 andas väldigt mycket kompaktkamera. Den fungerar som de flesta andra kameramobiler med autofokus, makroläge och möjlighet att undvika röda ögon från den inbyggda blixten.

Inte som konkurrenterna

Det som skiljer G800 från konkurrenterna är främst det mycket kameralika utseendet och möjligheten till riktig optisk zoom, vilket innebär att telefonen verkligen har ett zoomobjektiv och inte bara digitalt bearbetar bilden. Som en annan utmärkande detalj kan man nämna att G800 har en speciell funktion för att hitta ansikten i motivet och se till att de är i fokus.

Även om G800 främst känns som en kamera när man håller den i handen behöver den inte skämmas för sig som mobiltelefon. Det är en av de absolut första att stödja turbo-3g i den snabbare hastigheten 7,2 megabit. Det är hastigheten som bland annat Tre och Telia bygger ut för fullt i detta nu. För musik så kan telefonen synka med Windows Mediaplayer och även spela upp köpt och skyddad musik.

Direkt till Facebook

Vill man passa på att dela med sig av bilder och filmer som man tar med telefonen så går det bra via programvara från Shozu som Samsung lägger med i telefonen. Den gör det möjligt att skicka bild och film till bland annat Facebook, Flickr, Blogger, Youtube och andra liknande sajter. Överföringen sköts direkt över mobilnätet.

Erik Mörner, Kamera & Bild

ARTIKELN HANDLAR OM