Billig Skype-mobil med 3g

TEKNIK

Operatören Tre kommer att lansera en billig 3g-mobil med Skype. För cirka 1 500 kronor får du en mobil som du också kan ringa gratis med.

Skype-mobilen baseras på en plattform från Ericssons konkurrent Qualcomm - Brew. Skype-programmet i telefonen kommer både att kunna användas till gratis samtal till Skype-kontakter, samt till chatt-meddelanden.

Enligt brittiska The Guardian kommer Skype-mobilen att lanseras redan detta år, och även svenska Tre har tidigare talat om en viktig lansering nu under hösten, förmodligen redan nu i oktober.

Tre har gjort upp med en asiatisk mobiltillverkare om att tillverka den nya mobiltelefonen. Ett flertal asiatiska mobiltillverkare arbetar med Qualcomms Brew-teknologi, bland andra Tres kinesiska partners, Huawei och ZTE. Brew-teknologin har tidigare använts i flera mobiltelefoner i framför allt Asien, men också i elektronik i USA.

Skräddarsytt

I somras berättade Frank Meehan, Tres globala chef för mobiler och tjänster, om att Tre satsar på Brew-teknologi. Brew ska enligt Tre göra det möjligt för exempelvis operatörer att skräddarsy telefoner med tjänster som Messenger, Skype, musikbutiker och annat - utan att telefonen som används behöver vara en dyr smartphone.

Poängen är enligt Frank Meehan och Tre alltså att man kan skapa telefoner med nytto- och nöjesfunktioner, som tidigare bara varit möjliga i dyrare mobiltelefoner. Brew-tekniken ska också vara enklare för att utveckla applikationer för än Java.

60 miljoner kontakter

Skype har enligt egen uppgift 60 miljoner personer runtom i världen som regelbundet använder deras gratisprogram för telefoni i datorn. 7 procent av all internationell teletrafik uppges nu gå via Skype. Men problemet för Skype har länge varit att ta sig in i den mobila världen. Nyligen presenterade brittiska Blyk en tjänst för gratis mobiltelefoni, men reklamfinanierad, med fokus på ungdomar. Skype-mobilen som Tre planerar ska dock inte vara reklamfinansierad.

Sedan en tid finns Skype som en tilläggstjänst med några av operatören Tres dyrare telefoner.

Linus Brohult , tidningen Mobil

ARTIKELN HANDLAR OM