Värme & energi

Så sparar han över 200 000 – på lysrör

Av: 

Christoffer Svensson

TEKNIK

Handlare satsar på miljön

Solcellsanläggning, vindkraftverk och led-lysrör.

Handlaren i mellanskåne satsar på miljön – och plånboken.

– Med led-lysrör kan du spara 60 procent på elförbrukningen. Det blir stora pengar när elräkningen ligger på 4-500 000 kronor om året, säger Bengt Hansson.

Lågprishandlaren Bengt Hansson har sedan mitten av 1970-talet jobbat aktivt för att spara resurser i sina lågprisbutiker. Sedan 1976 har han använt värmen från kyldiskarnas kompressorer för att värma sina butiker. Och när det var dags att installera ett värmesystem 1981 chansade han på en värmepanna med återvinning för 350 000 kronor istället för en oljepanna för 35 000 kronor.

– Jag ville gärna slippa olja och såg att pengarna skulle vara väl investerade, säger Hansson.

Hanssons framåtsträvande och miljötänk har nu fått honom att satsa ännu mer på energismarta och miljövänliga alternativ. I oktober invigdes hans solcellsanläggning på lågprisbutiken i Hörby.

– Det är fantastiskt. Att skicka el från taket rakt ner i butiken det känns som framtiden, säger han.

Solcellsanläggningen består av 700 enheter och har kostat nästan 3,5 miljoner kronor. 1,9 miljoner har han fått i bidrag– resten har han själv investerat.

60 000 kWh

Just nu produceras inte så mycket el uppe på taket men under vår och sommarmånaderna. när det är många soltimmar, kommer anläggningen att producera runt 60 000 kWh.

– Jag tror att vi kommer se många hus med solceller i framtiden. Det är ett billigt och miljövänligt alternativ som jag tror många kommer att satsa på, säger han.

Led-lysrör

Ett annat viktigt projekt är att byta ut alla lysrör mot led-lysrör. Investeringen är dyr men besparingen både på mijlön och plånboken är enligt Hansson värd det.

– Just nu håller jag på att byta ut lysrören i butiken i Hörby. Om allt funkar bra kommer jag byta även i de två butikerna i Eslöv.

Varje butik har mellan 5-600 lysrör och med led-lysrör kan man spara ungefär 60 procent på förbrukningen berättar Hansson.

–Det blir stora pengar när elräkningen ligger på 4-500 000 kronor om året, säger han.

Miljöpris

I går blev det klart att Bengt Hansson får årets mijöpris av Hörby kommun för sina miljövänliga investeringar.

– Det är väldigt roligt men vi gör det inte för att få pris. Jag gör det här för att det är rätt ur miljösynpunkt och naturligtvis för att jag kan spara mycket pengar. I slutändan betyder det att jag kan sänka mina priser ännu mer, säger Hansson.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning