Värme & energi

Därför väljer allt fler värmepumpar hemma

Av: 

Sofia Yoo

TEKNIK

”Det är en jättebra investering.”

I dag finns drygt en miljon värmepumpar i drift i Sverige.
I dag finns drygt en miljon värmepumpar i drift i Sverige.

Enligt Energimyndighetens tester är luft/luft-värmepumpar klart energieffektiva.
Och sedan sekelskiftet har antalet i drift femtondubblats.

– Det är en jättebra investering. Återbetalningstiden ligger på under tre år, säger Jan-Erik Nowacki, teknisk rådgivare på Svenska Värmepumpsföreningen (SVEP).

Jan-Erik Nowacki, teknisk rådgivare på SVEP.

Enligt Svenska Värmepumpsföreningens (SVEP:s) statistik finns i dag drygt en miljon värmepumpar i Sverige. Luft/luft-värmepumparna är de som har ökat snabbast i antal på senare år. De ligger någonstans mellan 300 000 och 400 000. Det är också de som har ökat snabbast i energieffektivitet.

– Det är en jättebra investering. Material och installation kostar 20 000 -25 000 kronor, men med ROT-avdraget kan det bli ett par tusen kronor billigare – så återbetalningstiden på investeringen ligger på under tre år, säger Jan-Erik Nowacki.

Kan spara många kilowattimmar – varje år

Hur mycket energi man kan spara varierar. Men enligt Jan-Erik Nowacki kan man i runda slängar säga mellan 6 500 och 13 000 kilowattimmar per år – beroende på om det är ett litet hus i ett varmt klimat eller ett stort hus i ett kallt klimat.

– Vanligaste applikationen för luft/luft-värmepumparna är hus med elradiatorer. Sedan finns det hus med vattenburen värme som inte används så mycket men behöver underhållsvärme, som till exempel sommarstugor. En tredje applikation är mindre verksamheter som behöver såväl värme som kyla, som exempelvis garage. Nästan alla luft/luft-värmepumpar kan nämligen även avge kall luft och fungera som luftkonditionering.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning