Värme & energi

Energimyndigheten testar: Nya värmepumpar en succé

Av: 

Sofia Yoo

TEKNIK

Kan spara upp till 65 procents energi

De nya frånluftvärmepumparna kan sänka sina varvtal och därmed spara energi.
De nya frånluftvärmepumparna kan sänka sina varvtal och därmed spara energi.

Studier visar att du kan spara 1 000-lappar på att byta uppvärmningsalternativ.
Tricket är bara att installera en så kallad frånluftvärmepump.

– Det bästa är att aldrig behöva bekymra sig, säger konsumenten Erik Nilsson.

I början av året testade Energimyndigheten tre olika frånluftvärmepumpar. Det visade att pumparna var särskilt effektiva för personer med lite högre energibehov, som bodde i större hus. Och bäst resultat fick modellen Nibe F750.

– Vi var i valet och kvalet om vi skulle välja bergvärme eller frånluftvärme. Det som avgjorde var att investeringen var mycket större för det förstnämnda alternativet. Frånluftvärmen kostade bara halva investeringen – samtidigt som den sparade nästan lika mycket som bergvärmen, säger Erik Nilsson, som har en Nibe F750.

Kan spara upp till 65 procent

Tidigare fanns bara lägena ”av” och ”på”. Men på senare år har frånluftvärmepumparna utrustats med varvtalreglerande kompressorer, vilket gör att pumparna kan sänka sina varvtal och därmed spara energi.
Särskilt effektivt är frånluftvärmepumparna för personer i nybyggda, välisolerade hus. De kan spara upp till 65 procent av värmeenergin, enligt Energimyndighetens test.
Här hittar du hela testet

Tar vara på den varma luften

Bergvärme kan i sin tur spara upp till 80 procent, men eftersom den samtidigt är betydligt dyrare att installera, blir totalkostnaden lägre med en frånluftvärmepump.
Frånluftvärmepumpen tar vara på den varma luften, samtidigt som den skickar ut den kalla luften från huset. Enkelt uttryckt kan man se det som en omvänd frys.

– Det bästa är att jag aldrig behöver bekymra mig för värmen. Nibe-pumpen är helt automatisk och sköter såväl uppvärmningen av huset som vattnet, säger Erik Nilsson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Värme & energi

Energianvändning