En miljard persondatorer sålda

TEKNIK

Ny boom på väg

STOCKHOLM.Som hugsvalelse för en kämpande pc-tillverkare kan ett analysföretag berätta att det nu sålts över en miljard persondatorer.

  Det tog 25 år att sälja den första miljarden. Den andra beräknas ha sålts om fem år.

Därmed får nog den stackars IBM-direktör som på sin tid spådde att persondatorer aldrig skulle nå en massmarknad sägas ha blivit överbevisad. Han hade fel, gruvligt fel.

  Så var också IBM under några år rejält illa ute i sin satsning på stordatorer medan världen i övrigt satsade på pc.

  Analysföretaget Gartner har räknat datorerna och kommit fram till att den första miljarden sålda pc-maskiner uppnåddes i april i år. Att nå den första miljarden tog 25 år enligt Gartner. Att nå den andra miljarden kommer enligt Gartner bara att ta fem-sex år till - en tröst för världens pc-tillverkare som under de två senaste åren sett hur försäljningen sjunkit.

Kommande boom

  Enligt Gartner är det den enorma asiatiska och östeuropeiska marknaden som kommer att stå för den kommande boomen. En miljard indier, ytterligare över en miljard kineser, samt thailändare, indoneser, med flera, kommer enligt analysen att inom några få år börja köpa persondatorer.

  Detta trots att ingen tror på några radikala prissänkningar, då datortillverkarna redan pressat sina priser till det yttersta, enligt Gartner.

  När persondatorn introducerades i början av 70-talet handlade det om en stor och klumpig burk som bara klarade enklare ordbehandling. Intels introduktion av mikroprocessorn, datorns hjärna, skapade förutsättningarna för en utveckling mot allt snabbare och kraftfullare datorer.

Hälften har pc i Sverige

  En pc finns i ungefär 60 procent av alla amerikanska hushåll. I Sverige har drygt 50 procent av hushållen en pc i hemmet - ungefär lika många som i övriga Västeuropa. Sammanlagt räknar tillverkarna med att cirka en halv miljard människor runt om i världen har tillgång till en persondator i hemmet.

  Tillsammans med Internet har pc:n förändrat världen. Inte minst inom handeln av varor och tjänster.

  Bara e-handeln har enligt Gartner generat 615 miljarder dollar i vinst, med handeln mellan privatpersoner och handel mellan företag via Internet inräknat.

  Persondatorn har också påverkat hur vi kommunicerar med varandra, till exempel via e-post och Internetbanken. Persondatorn gör det möjligt att bygga fotoalbum, spela spel, spela och byta musik, filmer och spel över nätet. Och nya vänner från olika delar av världen möts över Internet med hjälp av sina persondatorer.

Anders Lignell/TT

ARTIKELN HANDLAR OM