Kameratest

Med superzoomen i bröstfickan

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Kompaktkamerorna som fixar det mesta

Nu kan du ha teleobjektivet i bröstfickan.

De nya kompaktkamerorna brädar det mesta.

Aftonbladet.se testar tre av de häftigaste just nu.

Förr brukade de fotograferande kollegorna precis som i dag släpa på stora systemkameror. Runt halsen hade de också för säkerhets skull en 35-millimeters kompaktkamera. Typ en Leica eller så, med skärpan inställd på oändlighet för att alltid snabbt kunna ta en bild som åtminstone gick att publicera i tidningen.

Ville man komma närmare motivet var det systemkameror med stora teleobjektiv som gällde.

Nu börjar den tekniska utvecklingen förändra villkoren. Åtminstone för oss som privat vill ha en kompakt och smidig familjekamera men med lite finesser.

Fullt av finesser

Och finesser är det inte ont om i de nya kamerorna. Vidvinkelobjektiv ner till 24-25 millimeter gör att man kan ta bilder i trånga rum och få med större delen av rummet utan att behöva ”kliva ut genom väggen”. Med 10 till 12 gångers optisk zoom får man motsvarande teleobjektiv på 240 eller 300 millimeter.

Om man till det lägger automatiskt styrprogram för olika bildmiljöer, autofokus, inbyggd blixt, ansiktsinkänning och bildstabilisering för att minimera skakoskärpa, har man fått med det mesta på önskelistan för att kunna ta bra bilder.

Filam i HD

Dessutom kan man också filma video med HD-kvalitet med de tre kameror som Aftonbladet.se testat. Enda problemet med det är att man måste ha ganska rejäla minneskort för att kunna filma längre sekvenser.

De tre kamerorna i testet är Casio Exilim Ex-H10, Panasonic Dmc-TZ7 och Samsungs Wb550.

Det har inte varit någon enkel sak att utse en vinnarkamera. Alla är de mycket bra kompakta digitalkameror och duger bra för det man kan kräva av en familjekamera – och lite till.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kameratest