Här är Apples nya superprylar

TEKNIK

Så är Apples nya Ipods

1 av 3

LONDON Apple lanserade på onsdagskvällen en helt ny serie Ipods.

Man tar upp kampen med Facebook och Twitter med nya sociala tjänste Ping.

Dessutom kommer en helt ny tv-spelare. Men hyrfilmer för Sverige dröjer fortfarande.

Den här gången hade de mesta läckt ut på förhand innan Applechefen Steve Jobs intog scenen för att visa upp höstens nya musikspelare. Jobs började som vanligt att berätta hur bra det går för Apple. Och passade på att lansera den nya versionen av operativsystemet Ios, 4.1, som används för Iphone, Ipad och Ipod Touch.

120 miljoner enheter

Totalt har Apple skeppat 120 miljoner enheter som använder Ios sedan man började leverera Iphone sommaren 2007. Appstore där man säljer andra utvecklares program till Ios-apparater har nu 250 000 appar. Den nya versionen av Ios, 4.1, släpps på Itunes först nästa vecka. Utöver buggfixar har Apple lagt till:

High Dynamic Range Photos, där tre bilder tas samtidigt. En "normal" en under- och en överexponerad. HDR-tekniken skapar sedan en bättre bild som slutresultat. Originalet finns också sparat om man hellre vill ha det.

Möjlighet att ladda upp video i hd-kvalitet via wifi.

Gamecenter där flera kan spela samma spel, utmana varandra och tävla. Gamecenter kan även hitta andra att spela mot som är ungefär lika duktiga.

Ipods var det som startade Apples framgångar inom bärbara apparater när de kom den 23 oktober 2001. Totalt har 275 miljoner Ipodsvsålts hittills.

– Vi har aldrig vilat på våra lagra utan försöker göra våra Ipods bättre varje år. Och i år har vi verkligen tagit i, säger Steve Jobs.

Minstingen Ipod Shuffle blir ännu mindre än tidigare. Men nu både med knappar och röststyrning. Voiceover berättar vilka låtar som spelas medan man är ute och springer till exempel. Som tidigare har den en klipp på baksidan för att kunna fästas på kläderna när man rör på sig. Pris 479 kronor.

Styrs med fingrarna

Ipod nano, som fick ett nytt utseende i fjol, går tillbaka till en kvadratisk spelare som passar i handflatan. Men nu har den fått en tryckkänslig skärm à la Iphone, som styrs med fingrarna och den har en klipp på baksidan så att man kan fästa även den på sina kläder.

Den har volymknappar på sidan, fm-radio och 24 timmars speltid på batteri. Det går också att ladda ned podcastad radio och lyssna på dem i den nya spelaren. Niki+ grejorna funkar även på nya Ipod Nano. Priset blir 1 595 kronor för 8 gigabytesversionen och 1 895 för den med 16 gigabytes minne.

Även Ipod Touch får en rejäl ansiktslyftning. Den får samma högupplösta Retinaskärm. processor, gyro som nya Iphone 4 och en frontkamera för videosamtal via Facetime och kamera för stillbilder och hd-video på baksidan. Enligt Steve Jobs ska den klara 40 timmars musikspelande på en laddning. Nya Ipod Touch hamnar prismässigt från 2 295 kronor för 8 GB upp till 4 095 kronor för 32 GB minne.

Följa favoritartiserna

Navet i Apples strategi för musik och media är Itunes med den nya verisonen 10 som lanserades i går kväll. Utöver designändringar som ska göra det lättare att hitta är den stora nyheten Ping. Ett socialt nätverk för musik som är inbyggt i Itunes 10.

Man kan följa sina favoritartister, turnéer, konserter, kompisar, andra fans, vilken musik de lyssnar på eller köper. Systemet bygger topplistor baserade på dina artist- och kompisval.

– Ping är inte Facebook eller Twitter det är bara ägnat åt musik och snack och diskussioner om musik, säger Steve Jobs.

På tv-sidan har Apple haft svårt att bryta igenom hittills. Apple-tv har än så länge inte varit någon större framgång. Steve Jobs skojade om det och valde när han efter den ordinarie presentationen sedvanligt tog upp ”one more thing” och kallade det ”one more hobby” eftersom kritiker som sågat Apple-tv kallat den en hobbyprodukt.

Får plats i handflatan

Nya Apple-tv är bara en fjärdedel så stor som föregångaren. Får plats i handflatan. Men har ändå wifi, Ethernet och vhdmi på baksidan. den klara hd-kvalitet och det går att streama material från egna datorn till nya Apple tv.

Samtidigt som den nya produkten kommer slutar Apple sälja film och tv-program och gör helt över till hyra.

Än så länge finns det bara material från Abc och Fox. Youtube fungerar som tidigare. I Usa kan man också streama material från videotjänsten Netflix.

Än så länge finns dock inte möjligheten att hyra film via Itunes i Sverige. Och inga konkreta besked om när vikan hyra film på Itunes lämnades av Jobs eller någon annan på Apple i går. Det enda man säger är att fler länder ska komma under hösten men vill inte gå in på vilka.