Oklart var gripna svenskarna är

Publicerad:
SKADADE OCH TRÖTTA De två gripna journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye visades i går upp i etiopisk tv. Själva fick de inte komma till tals men såg ut att vara trötta och skadade.
SKADADE OCH TRÖTTA De två gripna journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye visades i går upp i etiopisk tv. Själva fick de inte komma till tals men såg ut att vara trötta och skadade.

TEKNIK

Svenska ambassaden är på plats i Jijiga för att försöka träffa de gripna svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Men det är oklart om de fortfarande är i staden – enligt uppgift ska de ha flyttats.

Enligt uppgifter till Ekot ska svenskarna har flyttats till Addis Abeba. Men var Johan Persson och Martin Schibbye befinner sig är oklart.

Svenska UD har inte fått några uppgifter om att de ska ha flyttats.

– Vår personal från ambassaden är på plats i Jijiga där de har hållits hittills, vi har ingen information om att de ska ha flyttats. Vi fortsätter agera på den information vi har, säger Cecilia Julin, kommunikationschef på UD.

Det svenska ambassadråd och ambassadsekreteraren som är på plats hoppas få träffa svenskarna under dagen.

Visades i tv

I går visades de första bilderna sedan Johan Persson, 29, och Martin Schibbye, 30, tillfångatogs visades i etiopisk tv. Där ser man två trötta svenskar med förband

Nyhetsinslaget är kort och de två svenska journalisternas röster hördes inte, bara en speakerröst. De framställdes som personer som hjälpte terrorister att ta sig in i landet, eftersom de följde gerillagruppen ONFL.

Martin Schibbyes mamma, Karin Schibbye, säger till DN:

– Att de reste in med gerillan var för att det kan vara en metod som en journalist måste använda, och det betyder inte att man sympatiserar med dem man färdas med.

Det är inte ovanligt att personer som gripits misstänkta för samröre med terrorist- eller gerillagrupper visas upp

i den statliga tv-kanalens nyhetssändningar, enligt uppgifter till Aftonbladet.

”Problematiskt”

– Jag tycker att det är lite problematiskt att folk man håller frihetsberövade, som man inte presenterat några anklagelser mot, presenteras på det här sättet, säger Cecilia Juhlin på UD:s presstjänst.

De två männen har varit frihetsberövade i Etiopien sedan förra veckan. Då greps de efter att tillsammans med rebeller ha korsat gränsen från Somalia till provinsen Ogaden.

Hoppas få kontakt

I måndags fick svenska ambassadören, Jens Odlander, träffa dem. Martin Schibbye har också fått ringa sin fru. Men därefter har det varit tyst.

Mamma Karin Schibbye önskar nu att Sveriges regering protesterar mot Etiopiska myndigheter:

– Att vi inte får veta om regeringen för fram det här skapar en osäkerhet hos oss anhöriga som är svår att hantera, säger hon till DN.

I dag hoppas UD att personal från svenska ambassaden i huvudstaden Addis Abeba ska få träffa svenskarna.

– Vi vill helst träffa dem själva och går fortfarande på det intryck om hur de mådde när vi träffade dem i måndags. Att få andras beskrivningar känns inte säkert.

Hon tillägger:

– Vi framhärdar i alla våra kontakter att vi förutsätter att de får all vård de behöver, säger Cecilia Juhlin.

DE HAMNADE I EN KRIGSZON

i Ogaden.

i en aktiv militär operation, utan visum och märkta som fiendens kombattanter.

  Källa: Fatu Cheru, forskningsexpert på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala.

Publicerad: