Crackers tog sig in i svensk superdator

TEKNIK

Gjorde nytt intrång – trots ökad säkerhet

Så kallade crackers har med hjälp av stulna lösenord kunnat ta sig in i Nationella Superdatorcentrums system på universitetet i Linköping.

– Förr var det här den snabbaste datorn i Sverige, och det är klart att det kan vara en liten fjäder i hatten att ha knäckt den, säger Niclas Andersson, datorexpert.

Dataintrånget skedde vid två tillfällen under juni månad. Rikskriminalen och Linköpings universitets dataexperter jagar nu inkräktarna, skriver Östgöta Correspondenten.

Niclas Andersson, dataexpert på Nationella Superdatorcentrum, NSC, säger till tidningen att ingenting är förstört. Däremot har man fått lägga ner mycket tid på att gå igenom datorn för att undersöka om allt är okej och skärpa säkerheten.

För nöjes skull

– Det är förmodligen flera personer inblandade i det hela. De här ”crackers” är sådana som finner nöje i att ta sig in i andras datorer, säger han.

Den 16 juni konstaterade dataexperter på centrumet att crackers kommit åt flera användarkonton genom att använda stulna lösenord. I några fall hade inkräktarna skaffat sig utvidgade privilegier. Efter intrången stängdes alla konton till alla system. Ändå skedde nya intrång en vecka senare.

Onåbart

I dag har nya lösenord skickats ut till användarna av superdatorn via post, men ett av systemen fortsätter vara onåbart på grund av dataintrånget.

Enligt Niclas Andersson är besök av crackers inte bara av ondo.

– Man får sig en tankeställare om hur säkerheten måste se ut, säger han.

Nationella Superdatorcentrum är en självständig organisation inom Linköpings universitet. Centrumets arbete finansieras med pengar från bland annat Vetenskapsrådet och olika forskningsstiftelser.

Tove Wennergren