Ringer det så luktar det

avAnders Hedberg

Världspremär i morgon för "doft-mobilen"

Doftutrustningen presenterad på NTT:s hemsida.

Du har redan ögon och öron för mobiltelefonen.

Nu ska du ha näsa för den också.

I morgon är det världspremiär för doftmobilen.

Det är japanska NTT som från och med i morgon inleder en tio dagar lång testperiod med en mobil som kopplas ihop trådlöst med en "doftdosa". Systemet kallas Mobile Fragrance Communication.

Dosan är 18 cm hög och fylld med ett antal basdofter. De kan man sedan blanda ihop enligt recept som man laddar ner från en speciell webbplats med mobilen.

Bilder, ljud och dofter

Mobilen kommunicerar med doftdosan genom dess infraröda port. Samtidigt som doften aktiveras laddar mobilen in bilder och musik som passar ihop med den komponerade doften, skriver Ny Teknik. Det ska också gå att koppla ihop exempelvis ringsignaler och dofter.

Går att fjärrstyra

Recepten med olika dofter samlas i en särskild lista, typ en spellista, som man kan skicka till sina vänner. Det ska också gå att via webben aktivera doftdosan så att någon behaglig eller förförisk doft sprids i hemmet strax innan du själv eller din älskade kommer hem.

NTT:s doftteknik för hemmabruk lanserades redan 2005 men det är först nu som det kopplas ihop med mobilen. Läs mer på NTT:s hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM