Stilla – annars ringer det

Foto: I armbandet sitter en dosa som sänder dina rörelser till väckarklockan. Prinicpen är att ju mer du rör dig, desto mindre djupt sover du – och då ringer klockan.
TEKNIK

En intelligent väckarklocka som gör att du vaknar pigg och fräsch – och ändå i tid.

Det låter för bra för att vara sant. Tyvärr är det kanske det också.

Axbo Sleep Phase Alarm Clock är inte som andra klockor. Den känner av dina rörelser i sömnen och ska därför kunna beräkna när du befinner dig i en mindre djup sömnfas – och därmed är mera mottaglig för att bli väckt.

För att klockan ska kunna registrera dina rörelser så måste du sova med ett band, typ svettarmband, på ena armen. I armbandet sitter en liten dosa som sänder dina rörelser till klockan.

Vaknar i tid

Efter att ha testat Axbo några nätter är jag fortfarande inte säker på att konceptet fungerar. Jag kände mig knappast piggare än vanligt när klockan ringde. Alla morgnar skedde väckningen 10-15 minuter före utsatt tid och det är ingen risk att man försover sig. Klockan väcker användaren upp till en halvtimme före den inställda tiden, men aldrig senare.

Två personer kan använda klockan samtidigt, då två armband och sändare medföljer förpackningen. Poängen riskerar dock att gå helt förlorad då, eftersom bägge förmodligen vaknar när klockan ringer för att väcka den ena, oavsett i vilken sömnfas den andra befinner sig i.