Så lätt lurar du fartkamerorna

TEKNIK

Bilnavigatorn kan spara tusentals kronor i böter

Foto: VARNAR - IBLAND Bilnavigatorn kan rädda ditt körkort. Men en av de testade apparaterna missade två av polisens fartkameror.

Rädda körkortet med en bilnavigator.

Den kan varna för fartkamerorna i god tid.

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson har testat tre navigatorer.

När böter för fortkörning chockhöjdes i början på månaden har bilnavigatorerna fått ett nytt användningsområde. Fartkameror.

Slipper man 4000 kronor i fortkörningsböter med en navigator för runt 3000 kronor kan den ju snabbt bli lönsam.

Men alla navigatorer hanterar inte fartkameror på ett bra sätt. I en del modeller måste man själv knappa in alla koordinater och lägga till var och en av de 700 kamerorna runt om i landet för hand.

Svårt med rätt placering

Men i de allra flesta fall finns det filer att hämta från tillverkaren. Eller så kan du hitta dem på internet. Fast du kan inte vara hundraprocentigt säker på att kamerorna är rätt placerade.

-Det har varit lite svårt för tillverkarna att komma över information om kamerornas exakta placering. Därför har man olika sätt att samla information, säger Christian Hallberg, vd på Gadgetec som importerar navigatorer.

Med tre navigatorer i framrutan kör jag förbi några av fartkamerorna utanför Stockholm. När jag åker ned i Södra länken där det är 70 och kamera-övervakning visar Mios C710 att hastighetsgränsen är 110. Den kartan verkar inte helt aktuell. Navigon är den enda som varnar för att det sitter fartkameror i tunneln.

Visar fel fartgräns

På Huddingevägen sitter två kameror med några kilometers mellanrum. De har funnits ett tag och alla tre modellerna hittar dem.

Vid de nya kamerorna på väg 259 visar Mion ingenting och den visar också hastighetsgränsen 70 när skyltarna längs vägen säger 50. De andra varnar för kameran och visar rätt fartgräns.

Vägverket gör ingen hemlighet av var kamerorna finns:

-Vi har inget intresse av att dölja dem. Hela systemet med kamerorna är till för att få ned hastigheterna på vägarna. Det är bara bra att folk vet var de finns så de sänker farten, säger Thomas Andersson på Vägverket.

Just nu placerar Vägverket ut runt 100 nya kameror i månaden. Till årsskiftet ska alla 700 vara på plats.

-Mellan 20 och 30 liv om året räknar vi kommer att räddas tack vare sänkta hastigheter, säger Thomas Andersson.

Peter Pettersson