Sjukt kul med gps i bilen

TEKNIK

Spänd av förväntan knappar jag in den första destinationen. Sveavägen 35, Stockholm. Gps-rösten, en vänlig dam, leder min resa framåt. Plötsligt vill hon att jag svänger höger när jag mycket väl vet att nummer 35 ligger åt vänster på gatan. Jag tittar på den lilla skärmen och upptäcker att jag knappat in Sveavägen 135.

Skriver in rätt gatunummer och gps:en beräknar om rutten. Enligt manualen kallas det ruttning, vilket är ett nytt ord för mig. Gps-damen ber mig göra en laglig u-sväng snarast möjligt. Efter det är det rakt framsom gäller, så hon är tyst tills vi närmas oss målet. Då meddelar hon lågmält men bestämt: ”målet närmar sig”, ”du är framme”. Och där står jag, parkerad exakt utanför Sveavägen 35.

Samma sak med vägen till landet. Exakt utanför huset på vår grusväg!

Gps-damens röst är speciell. Hon låter lugn, nästan för lugn när hon dirigerar mig fram till målet. Men vid svängar blir hon nervös. ”Förbered vänsterSVÄNG” säger hon uppmanande och märkbart ängsligt. Det känns som att hon inte riktigt litar på mig…

Funderar på hur otroligt bra gps-rösten skulle gjorts av den fantastiske Anders Gernandt. ”En felfrrri högerrrsväng”. Faktiskt saknar man nån slags uppskattning för sin körning. ”Bra kört!” kunde väl gps-damen åtminstone kosta på sig?

På landet knappar jag in Norrtälje, cirka 18 kilometer bort. En känd resa för mig. Tror jag. Gps:en har ett annan vägbeskrivning. Aha, en ny smartare väg som jag inte vet om. Förväntansfull följer jag gps-damens röst. Hm, ”enskild väg står det på en skylt. Äh, jag kör på ändå, bara för att kolla. Grusvägen får snart en tjock grässträng i mitten. In i skogen.

Gruset på vägen tar nästan slut. Åker närmast i lera, med en hög grässträng som ibland skrapar i underredet. Bilen slirar fram i leran. Vägpartiet är enligt gps:en 2,8 km. Jag övertygar mig själv om att jag kör en Landrover och inte en Alfa, och att skogslerstigen ska övergå i en bättre väg längre fram.

Så bromsar jag framför en två gånger tre meter stor, och säkert minst en meter djup lergrop. Fylld med vatten. Jag ger upp. Vänder bilen med möda, och trycker på gps-skärmen för en ny rutt åt det håll jag nu är riktad. ”Gör en laglig u-sväng så snart som möjligt” säger gps-damen. Hon ger sig inte! Får gå in i ruttmenyn och exkludera vägavsnittet. Gps:en väljer ”min” vanliga rutt. Så mycket för nya smarta vägar.

Samma sak gäller vid ett senare tillfälle. Jag hamnar på en bondgård med två skällande hundar bakom bilen. Inte smart. Fast min svärfar fann sig även han på en bondgårdsplan med sin gps. Men han körde vidare enligt instruktionerna, och på andra sidan kom han faktiskt till en vanlig väg igen.

Problemet är att gps:en inte tar hänsyn till vägens skick. Finns det en väg på kartan, så väljer maskinen den. Vare sig det är enskild väg eller en grässträng som leder över en äng. Vissa mer avancerade modeller har flera alternativa vägval, vilket torde underlätta när man inser att man är på väg ut ingemansland. Men det hjälper föga när man har kört en mil på okända vägar och plötsligt står framför en bom. På en vanlig karta ser man storlek på vägarna och kan i princip avgöra om det är en landsväg eller en skogstig.

Men gps är ändå sjukt kul och faktiskt användbart. Till exempel använder synskadade mobil-och handgps:er för att ta sig fram i städer.

Och för min man och andra med noll lokalsinne är det en uppenbarelse.

Mer om gps

Ur mejlboxen

Min förra krönika om olaglig nedladdning på nätet renderade en mängd mail. De flesta gick ut på att förklara att nedladdning inte är stöld enligt brottsbalken, utan ett upphovsrättsbrott. So what?

Jag anser ändå att det är stöld. Det finns många brottsrubriceringar som inte används hos gemene man. Man kan stjäla någons flickvän, man stjäl en idé. Man stjäl artistens utkomst när man utan tillåtelse laddar ner upphovsmannens verk. Punkt slut.

När artister går under pga olaglig nedladdning säger de simpla tjuvarna typ att det inte är en mänsklig rättighet att vara musiker. Det är möjligt, men än mindre är det en mänsklig rättighet att få all musik och film mm gratis.

Nu till ett par av mejlen:

Jag säger inte att det är enkelt att avauktorisera en dator i Itunes. Men det är hur som helst inte speciellt svårt. I Itunes, välj menyn Affär, därefter Avauktorisera dator.

Christian

Tack för tipset. Är ändå irriterad över att behöva utföra detta moment. Enligt upphovsrättslagen har jag rätt att göra kopior för eget bruk från mina inköpta cd-skivor, men inte från 10 kronors-låtar från Itunes Store. Vare sig det är Apples eller skivbranschens fel är det dåligt.

/Chi An

Tack för ditt inlägg. Jag representerar professionella upphovsmän och dessa drabbas oerhört av illegala nedladdningar. Fokus har alltid legat på de ”stora skivbolagen”. Vanliga låtskrivare lever på ganska blygsamma royaltyinkomster (skivförsäljning, radiospelningar, liveframträdanden etc) och har normala inkomstnivåer– absolut inte i ”Max Martin-nivå”…

Pelle

Ja, det är det som är så konstigt, att nättjuvarna inte vill fatta hur det ligger till. Statistik visar att det bara de senaste åren har försvunit 3500 jobb i musikbranschen. Knappast bra för BNP:n.

/Chi An.