Peter Pettersson: På min önskelista....

TEKNIK

Spara hundralappar – jämför priserna på prisjakt

Iphone, gps i armbandsklockan och digital video

Apples Iphone

Pris: från cirka 2 600 kronor

OK, jag har en. Men ändå. För första gången på många år har någon ruskat om mobil- och handdatormarknaden och visat att det finns andra och framför allt bättre sätt att skapa en fungerande produkt.

Iphone har fortfarande brister, men är årets tekniska pryl när det gäller nytänkande. Ännu finns ingen svensk version av Iphone, men under 2008 torde den dyka upp i de svenska mobilbutikerna.

Vdo Dayton N4000

Pris: 4 995 kronor

Gps är årets julklapp. Vdo Dayton är först med att förse gps:n med en mottagare för marksänd digital-tv. Tokigt? Ja. Nödvändigt? Nej. Men nog tycker jag att en tv är mera användbart än musikspelare, eller bildvisare, som är funktioner som byggts in i gps:er i något år nu.

För dem som tillbringar väntetid i bilen eller som reser med baksätespassagerare som behöver underhållas är den ett bra alternativ.

Panasonic DMC-TZ3

Pris: 3 300 kronor

Digitalkamerorna utvecklas hela tiden. Inte minst blir upplösningen bättre liksom de olika elektroniska stödfunktionerna: Bildstabilisator, automatiska bländarinställningar och liknande. Men ofta glömmer man att stoppa in bra optik med bra optisk zoom.

Panasonics DMC-TZ3 har både bra optik från Leica och tio gånger optisk zoom. Dessutom vettiga stödfunktioner och en snabb slutare. En familjekamera som kan lite mer.

Canon HV-10

Pris: 8 700 kronor

Digital video gör var man till en liten “hemma-fellini”. Canons HV-10 klarar dessutom att spela in videon i hd-format som man sedan kan titta på hemma på den platta tv:n. Alltid något att använda hd-funktioneran i tv:n till i väntan på regelbundna sändningar av hdtv.

HV-10 är busenkel att använda och hyggligt förlåtande. Det går dessutom att ta stillbilder med god kvalitet.

Garmin Forerunner 305

Pris: 3 190 kronor

Gps i armbandsklocka som är särskilt avsedd för att hålla koll på motionspassen utomhus. Funkar för promenader, löprundor och med ett extra tillbehör även för turer på cykeln. Håller reda på exakt hur långt man springer, höjdskillnader, kaloriförbrukning och puls och kan rita ut motionsrundan på kartan både medan man är ute och i efterhand. Klart bättre än alla andra alternativ med prylar som mäter steglängder som aldrig stämmer.

Och här är prylarna jag inte vill ha:

HTC Touch

Pris: 3 690 kronor

“Jag ville jag vore en Iphone”. HTC Touch är en mobiltelefon som bygger på Microsofts Windows Mobile. Men för att kunna ge sken av att vara likvärdig med en Apple Iphone har man “klistrat” på ett användargränssnitt ovanpå Windows där man kan köra vissa funktioner genom att trycka på symboler på skärmen à la Iphone. Men så fort man valt en funktion åker man rakt ned i Windows Mobile igen. En miljon Touch lär ha sålts runt om i världen hittills. Jag frågar mig varför?

Logitech Harmony 1000

Pris: 3 300 kronor

Visst är Harmony 1000 en multifjärrkontroll som klarar det mesta. Men den är nästa lika komplicerad att använda som en dator och nästan lika stor. Den kräver också ett antal timmars installation av de olika prylar den ska klara av att styra. Där någonstans räcker det. Det är trist med hela soffbordet fullt av fjärrkontroller. Fast att behöva gå på kurs för att bli av med dem känns som lite för mycket. Andra alternativ finns. Billigare och bättre.