Ring billigt på din solsemester

TEKNIK

Priserna kan skilja mer än 10 kronor/min

Kolla noga vilket mobilbolag du ringer med på utlandssemestern.

Priserna till Sverige kan skilja med mer än tio kronor per minut.

Aftonbladet har kartlagt mobilkostnaderna till och från de populäraste semesterländerna.

Foto: Tänk på priset Genom att själv ställa in vilken operatör du ringer med kan du spara mycket pengar på din utlandssemester. Läs Aftonbladets guide över Europas turistländer.

Under semestern är det många som vill använda mobilen för att kunna hålla kontakten med vänner och släktingar hemma och i andra semesterländer. Men att ringa med mobiltelefon utomlands kan bli riktigt dyrt om man väljer fel operatör. Att ringa i Danmark på dagtid kostar mellan 2,27 upp till 9,95 per minut beroende på vilken mobiloperatör man väljer att använda sig av.

På semesterön Cypern tar Telia 12,19 per minut för att ringa inom ön. Comviq tar 1,20 och Djuice tar 1,26 per minut. För samma tjänst tillhandahållen av samma lokala operatör, det cypriotiska telebolaget Cyta.

Välj operatör själv

De svenska mobiloperatörerna har dock oftast mer än en samarbetspartner i andra länder. Som regel kan man som besökare använda sig av alla tillgängliga nätverk. Om man har ett kontantkort är det däremot vanligare att man är begränsad till en eller några lokala operatörer.

– Priserna skiljer mellan de olika operatörerna. Sedan är det upp till den svenska operatören att bestämma vilka påslag man vill göra på de priserna, säger Niklas Rosvall, affärsområdeschef hos Djuice.

Dyrt ta emot samtal

De flesta har sin mobil inställd på att välja nät automatiskt. Då väljs den operatör den svenska operatören har som huvudpartner i landet i fråga. Och det behöver inte vara den billigaste.

Till skillnad mot hur det fungerar i Sverige kostar det också att ta emot samtal när man är i utlandet. Och även där skiljer priserna mycket. Upp till mer än åtta kronor per minut i vissa länder.

Peter Pettersson

ARTIKELN HANDLAR OM