Datorer

Knappt större än en pocketbok

Av: 

Peter Pettersson

TEKNIK

Aftonbladet.se testar Asus mini-pc

Skillnaden mellan en normalstor bärbar dator (i det här fallet en HP) och Asus mini-pc.
Skillnaden mellan en normalstor bärbar dator (i det här fallet en HP) och Asus mini-pc.

Nu finns pytte-pc:n att köpa i Sverige.

Asus Eee-pc är stor som en pocketbok.

Priset ligger under 3 000 kronor.

För den som vill kunna surfa på nätet lite var som helst, kolla e-posten, ringa sina kompisar via Skype, chatta eller köra lite videosamtal räcker det faktiskt med den lilla bärbara pc:n Eee från Asus.

Den väger runt 900 gram och har en färgskärm på sju tum. Inuti har en mikrofon, videokamera, trådlöst och vanligt nätverk och en liten flashhårddisk på 4 eller 8 gigabyte fått plats.

Surfa trådlöst

Det är alltså inte i första hand för att lagra massor med data man köper en Eee-pc.

Men i takt med att möjligheterna att koppa upp sig trådlöst ökar kan man använda en lätt bärbar med trådlöst nätverk på rätt många ställen.

Det finns usb-portar i datorn så det borde heller inte vara omöjligt att koppla upp sig via mobilt bredband om man hittar rätt drivrutiner till usb-modemet.

För Eee-pc använder en variant av Linux istället för Windows. Dokument man skapar i ordbehandlingen eller kalkylprogrammet är dock kompatibla med Windows.

Får konkurrens

Med tanke på att riktpriset för Sverige är satt till 2 995 kronor när datorn kommer ut på marknaden i juni får man relativt mycket för pengarna.

Eee-pc kan knappast ersätta en “vanlig” bärbar med stor skärm och stor hårddisk eller en stationär dator. Men för den som vill ha en smidig dator som inte kostar för mycket och vill vara uppkopplad så mycket som möjligt är det ett bra alternativ.

I sommar väntas också både HP och Dell komma med maskiner i samma storleks- och prisklass.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Datorer