Teknik

Sökorden som sabbar din dator

TEKNIK

Nätets farligaste ord – hela listan

Risken för att drabbas av virus och trojaner är stor om du söker ”fel”. Här är orden och fraserna som du ska undvika.

Myten om hur riskabelt beteende på nätet ser ut brukar vara som följer: Medelålders sluskig ensamstående man med dåliga IT-kunskaper använder Google för att söka på fraser som inkluderar nakenaktivitet. Raskt har han runt 10 miljoner träffar att välja bland och efter en kort tids porrsafari är datorn upp till bredden fylld med diverse virus och trojaner. Det tar inte lång tid innan bankkontot är kapat och datorn i hemlighet används som bulvan för avancerad brottslighet på nätet.

413 000 länkar i undersökning

Nu visar dock en undersökning från säkerhetsföretaget McAfee att sökorden som leder till farliga platser på nätet är betydligt oskyldigare än vad man kan tro. Företaget använde 2600 vanligt förekommande engelska sökord och analyserade de fem första träffarna i de vanligaste sökmotorerna. Totalt ingick mer än 413000 unika länkar i undersökningen.

Det visade sig att det enskilt farligaste sökordet inte hade ett dugg med porr att göra. Istället var det ”lyrics” (sångtexter) som i absolut flest fall ledde till sajter med farligt innehåll. Ytterligare ett farligt ord är ”free” (gratis) som i kombination med ”music” (musik) och ”downloads” (nedladdningar) garanterat lockar fram massvis med riskabla länkar i sökresultatet.

Hälsa är säkert

Har du ett stort hälsointresse surfar du betydligt säkrare. Samma sak gäller exempelvis sökningar som har finanskrisen att göra. Enligt McAfee vill virusmakarna nå en så bred publik som möjligt och utformar alltså sina sajter så de följer rådande populära kulturströmningar.

Här är listan över de farligaste orden och fraserna att söka på:

Andreas Liebert/Prylportalen.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik