Teknik

Jorden gick inte under

Av: 

Sebastian Chaaban

Victor Stenquist

TEKNIK

En isländsk vulkan gav de apokalypstroende lite hopp

BÖRJAN PÅ SLUTET?  Vulkanen Grimsvötn på Island fick vid sextiden i går kväll ett utbrott. Det skedde samma dag som domedagsprofeten Harold Camping förutspått att jorden skulle gå under. Flera troende såg utbrottet som början på slutet.
BÖRJAN PÅ SLUTET? Vulkanen Grimsvötn på Island fick vid sextiden i går kväll ett utbrott. Det skedde samma dag som domedagsprofeten Harold Camping förutspått att jorden skulle gå under. Flera troende såg utbrottet som början på slutet.

Domedagsprofeten Harold Camping förutspådde att världen skulle gå under.

När den isländska vulkanen Grimsvötn fick ett jätteutbrott fick de troende hopp om undergången.

Men – det blev inget den här gången heller ...

Harold Camping.

På lördagskvällen fick den isländska vulkanen Grimsvötn ett stort utbrott och kilometerhöga rökmoln steg snabbt mot himlen.

Utbrottet inträffade samma dag som den ökände domedagsprofeten Harold Camping förutspått att jorden skulle gå under, och fick troende att reagera starkt – de såg den isländska vulkanens utbrott som början på slutet.

50 jordbävningar

Enligt Camping skulle katastrofen inträffa klockan 18.00 med jordbävningar som utplånade världen, och Grimsvötn fick också utbrottet strax efter 18.00 på lördagen. I samband med det skalv Island av över 50 jordbävningar. På internet och Twitter gick diskussionen varm om sista stunden nu var kommen.

Anhängare till Harold Camping, som tidigare felaktigt förutspått jordens undergång, menade att tecknen var tydliga.

Men någon apokalyps blev det aldrig, vulkanutbrottet på Island var också sedan länge väntat.

– Vi har väntat oss ett utbrott där, på grund av jordskalvsaktivitet som indikerat att det skulle komma, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

”Kan bli värre”

Grimsvötn fick senast ett utbrott 2004, som inte blev allvarligt. Men för ett år sedan lamslog askan från vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott hela Europas flygtrafik.

– Det kan bli liknande som vid Eyjafjallajökull nu – eller värre. Men det vet vi inte ännu. Det mest sannolika är att det kanske inte blir det, säger Bödvarsson.

En flygförbudzon upprättades i går över Grimsvötn, men flygtrafiken i övrigt påverkades inte.

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik