Datorer

Nytt elakt virus utnyttjar terrordåden

TEKNIK

Du uppmanas rösta för fred - då raderas din hårddisk

Ett elakt virus uppmanar dig att rösta för freden, men kan i stället radera din hårddisk.

Masken Vote sprids långsamt, men för den som drabbas är det allvarligt.

Ett nytt maskvirus utnyttjar situationen efter terrorattacken mot USA för att sprida sig självt.

Viruset Vote sprids via epost, och mejlet innehåller en uppmaning till fred mellan USA och islamiska länder.

Du uppmanas rösta för freden genom att köra ett bifogat program, wtc.exe. Om du använder Microsoft Windows 95, 98, Me eller 2000 och klickar på filen aktiveras viruset, och en annan fil, TimeUpdate.exe, laddas hem till din dator.

Filen öppnar en bakdörr i systemet som hackare kan utnyttja, och installerar två vbs-filer på din dator - ZaCker.vbs och MixDaLaL.vbs.

Gör PC:n obrukbar

Mixdalal.vbs lägger in meddelandet "AmeRiCa ...Few Days WiLL Show You What We Can Do !!! It's Our Turn >>> ZaCkEr is So Sorry For You ." in i alla html-filer du har på datorn.

ZaCker.vbs körs när datorn har startat om, och försöker radera alla filer i Windowskatalogen. Den försöker även skriva över autoexec.bat som används när datorn startar med kommandon som gör att hårddisken formateras. Detta kommer troligen att misslyckas eftersom de systemfiler som behövs för formatteringen redan har raderats, men PC:n går heller inte att starta igen.

Innan datorn stängs ner helt visas ett meddelande: "I promises We WiLL Rule The Wold Again...By The Way,You Are Captured By ZaCker !!!"

Så känner du igen viruset

Mailen som innehåller viruset har ämnesraden "FW:Peace BetWeen AmeriCa And Islam !", och innehåller texten "Hi, is it a war agaisnt America or Islam?! Let´v vote to live in peace!"

Nu är det inte någon större risk att du drabbas av viruset. Enligt virusexperten Per Hellqvist finns inte viruset i Sverige och han tror heller inte att det kommer att komma hit.

- Efter vad jag har hört är det mellan 0 och 49 datorer som har drabbats av det här, säger han.

Samtidigt är viruset farligt för den som blir drabbad eftersom det raderar hårddisken. Men viruset formaterar även hårddisken så du har några sekunder på dig att bryta strömen och rädda filer som inte hunnit angripas.

– Det är verkligen inte intelligent att rida på den här vågen efter terrorattackerna. Jag tycker att även viruskillar borde ha så pass mycket respekt, säger Per Hellqvist.

Viruset sprids genom att skicka sig själv vidare till alla i adressboken hos de som använder epostprogrammet Outlook.

Du skyddar dig mot viruset genom att inte klicka på bilagor i mejlen, och som alltid gäller det att ha ett antivirusprogram installerat och uppdatera det regelbundet om du vill undvika otrevliga överraskningar.

Lotta Holmström

Publisert:

Aftonbladet

/

Teknik

/

Datorer

ÄMNEN I ARTIKELN

Datorer