Birthday.se backar - tar bort känsliga personuppgifter

TEKNIK

Ändrar sig efter tidningsartiklar

Sajten birthday.se som lämnade ut hemadresser till människor med hemligt telefonnummer stänges i fredags efter tidningsartiklar. Nu är den uppe igen - men med de känsliga uppgifterna borttagna.

I fredags skrev bland andra Aftonbladet.se om sajten Birthday som lämnade ut känsliga uppgifter om privatpersoner. Genom att slå in en persons namn var det möjligt att få fram deras födelsedag och hemdress - även för de som hade hemligt telefonnummer. Många människor hörde av sig till Aftonbladet.se och var upprörda, bland dem personer som av olika anledningar hade hemligt nummer och inte ville att deras hemadress skulle bli allmänt känd.

Webbhotellet stängde tillfälligt ner sajten, som nu är uppe igen. Men utan uppgifterna om hemadress. Patric Örner, som är vd för Berlock Information som ligger bakom sajten, säger att tidningsartiklarna är orsaken till det ändrade upplägget.

- Vi förstod att det här skapade oro hos människor och vi tog den oron på allvar. Nu får man inte längre upp hemadressen när man slår in ett namn, bara bostadsorten, säger han.

Tidigare:

Anna Lindström