Funderar du på att köpa en ny TV till VM?

TEKNIK

Supertest - 30 platt-TV testade

Nu är det bara en månad kvar tills fotbolls-VM kickar igång och hög tid att köpa platt-tv för att få en maximal sportupplevelse i vardagsrummet.

Pryl hjälper dig att göra smartaste köpen, från 8 000 kronor och uppåt.

Foto: FOTBOLLSFEBER Zlatan, Henke och Ljungberg - många tittare vill se våra världsstjärnor på stor platt-tv. Pryl guidar dig i det breda utbudet.

Tänk på det här:

Innan du bestämmer dig för vilken tv du ska köpa bör du tänka på några saker. Först och främst ska du fundera på hur mycket pengar du har råd att lägga på tv:n. Därefter var tv:n ska stå. Att köpa en 42-tums plasma-tv till ett litet rum är att kasta bort pengarna. Du bör tänka på att sitta på ett lagom avstånd från tv:n. Om du tidigare hade en 28-tums tv och nu byter upp dig några tum ska du öka avståndet mellan dig och tv:n.

Många ställer frågan om de ska köpa en lcd eller plasma-tv. Det skiljer inte så mycket mellan teknikerna längre, därför bör priset och storleken på tv:n avgöra när du väljer lcd eller plasma.

Krav för hdtv:

Bildvisare

För det första krävs någon form av bildvisare som kan återge högupplösta bilder. Det kan vara

en tv av något slag eller en projektor. Ser du till att bildvisaren är märkt hd-ready så uppfyller apparaten minimikraven vad gäller upplösning och anslutningar för hdtv. Kräsna konsumenter med resurser kan dock överväga bildvisare med ännu högre specifikationer för att till exempel utnyttja de fulla fördelarna med kommande lagringsformat som Blu-ray.

Digitalmottagare

Oberoende om du kommer erbjudas hdtv via satellit, kabel eller marknätet krävs en digital-tv-box med stöd för hd-standarden. De boxar med MPEG2-stöd som säljs i dag kommer inte att fungera i och med övergången till MPEG4 som sker senare i vår - men nya boxar är på väg. Ser du bara till att boxen är försedd med hdtv-logotypen vet du att den fungerar med alla standarder.

Abonnemang

Än så länge är det svenska hd-tv-utbudet begränsat till satellitkanalen C More HD via Canal Plus.

I handeln kan man teckna sig för ett abonnemang på Canal Plus och köpa en mpeg2-box

för ett par tusen kronor som -senare kostnadsfritt byts ut mot en mottagare med mpeg4-teknik.

ComHem-kunder behöver "tre hål i väggen" och ett digital-tv-abonnemang för att se hdtv men några paket med digital-boxar finns ännu inte.

Eventuella utsändningar via marknätet kommer att ske kostnadsfritt utan inblandning av Boxer eftersom SVT och TV4 är sina egna operatörer där. Det betyder att du kan köpa en mpeg4-box avsedd för marksändningar så fort de kommer ut i butikerna.

Anslutningar

Platt-tv och projektorer förses med en mängd nya typer av anslutningar som kan behöva en förklaring.

DVI: Digital bildöverföring utan förluster men begränsad i längd. Kan bland annat användas för att koppla en dator till skärmen men innehåller inte ljud.

HDMI: Samma digitala bildkvalitet som dvi men dessutom överföring av åtta ljudkanaler. Klarar längder uppemot 30 meter.

KOMPONENT: Analog anslutning som överför hdtv under förutsättning att den ej är försedd med hdcp-kryptering.

HDCP: Kopieringsskydd inbakat i hdmi och i vissa, men inte alla, dvi-anslutningar. En hdcp-kompatibel digitalbox kan inte överföra krypterad hdtv till en tv via komponentingång eller dvi som saknar hdcp.

Krav för hd-ready:

Minst 720 linjer vertikal upplösning och 16:9-format (bredbild).

Minst 1 komponentingång och minst 1 dviH/dmi-ingång.

Ingångarna ska klara 720p och 1080i med 50/60 Hz.

Dvi/hdmi-ingångarna måste klara hdcp (kopieringsskydd).

Läs också:

20 platt-TV på 32 tum och uppåt

...och här är tio 26-27-tummare

Ska man välja plasma- eller lcd-tv?

Niclas Lidström , Andreas Liebert (prylportalen.se)